Яйцеклетката се среща със сперматозоидите, настъпва оплождане от един от тях, оформя се зародиш и бебе.  Просто Е и всички го знаем, нали? Но ново научно изследване сочи, че не се случва точно така.

Скот Гилбърт, биолог в колежа Суортмор, твърди, че „яйцеклетката започва в диалог със спермата", което означава, че оплождането не е завоевание на най-бързия сперматозоид. Ученият въвежда понятието "женска възприемчивост" и твърди, че яйцеклетката си избира кой точно сперматозоид да допусне в себе си.

След много изследвания е доказано, че яйцеклетките обикновено привличат точно определен вид сперма. Това означава, че яйцеклетката има свои критерии и е придирчива що се отнася до сперматозоидите.

Както ни учат още в училище, милиони сперматозоиди се насочват към една яйцеклетка. Когато X срещне X, се получава момиче, а когато X срещне Y - момче. Според това изследване обаче се оказва, че яйцеклетките отказват да бъдат покорни и просто да чакат. Те играят доминираща роля и сами избират сперматозоида, който влиза в тях.

НИКОГА НЕ Е ИМАЛО СЪСТЕЗАНИЕ

Състезание никога не е имало и не е било важно дали сперматозоидът е качествен и бърз. Победителят всъщност е предопределен изначално. Д-р Джоузеф Х. Надо обяснява, че яйцеклетките са ключовият играч в размножаването и че популярното схващане, че сперматозоидите се надпреварват към яйцеклетката, всъщност не е точно.

Ученият от Тихоокеанския северозападен изследователски институт обяснява, че именно яйцеклетката прави по-сложен сексуалния подбор на клетъчно ниво.

Според Закона за наследяването на Мендел всеки родител носи по 2 копия от всеки ген. Законите на Грегор Мендел са интегрирани с хромозомната теория на наследствеността на Томас Морган и са основа на класическата генетика. Според тях процесът на „произволно оплождане“, при който тези гени се разделят произволно, впоследствие носят само едно копие. Последните проучвания обаче отхвърлят това убеждение.

ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ

Д-р Надо провежда 2 отделни експеримента. В единия среща мъжки мишки с мутантен раков ген с женски, които имат нормални гени. Резултатите - само 27% наследяват мутантната версия.

Изводите, които той си прави, са, че при оплождането съществува механизъм, който позволява на яйцеклетката да избира спермата с нормалния вместо с мутиралия ген. Нарича го ​​„генетично пристрастно оплождане“.

Според него сперматозоидите нямат способност да открива лоши гени, но яйцеклетката може.

Изследването се противопоставя на закона на Мендел, според който оплождане се случва на случаен принцип. Също така се променя и приемането на яйцеклетката като пасивна страна, а сперматозоидите като активна.

През 2013 д-р Левитан от Университета на Източна Англия прави подобно изследване, но с други животни - морски таралежи. Той  взема хвърлен хайвер заедно с малко морска вода и го събира със сперматозоиди на различни мъжки. Яйцеклетките срещат едновременно сперматозоидите от повече от един мъжки в краткия интервал между контакта на спермата и оплождането. Това е първото доказателство, че сперматозоидите от различни мъжки се състезават за една и съща яйцеклетка, което показва възможност за яйцеклетките да избират.

Този процес на подбор може да стимулира еволюцията и да доведе до репродуктивна изолация и в някои случаи изобщо да създаде нови видове, спделя д-р Левитан.