При нормално дишане диафрагмата прави голяма амплитуда на движение нагоре и надолу. При вдишване отпускането на диафрагмата натиска върху корема. В този момент налягането в гръдния кош е намалено и започва оттичане на венозната кръв от долните крайници и коремната област.

С коремно дишане започваме живота си, но постепенно преминаваме към по-повърхностното гръдно дишане,

в което участват основно междуребрените мускули. Жените се пренастройват към гръдно дишане по време на бременността, когато растящият плод притиска диафрагмата и блокира нейното движение. Постепенно това дишане се превръща в навик. Много мъже също дишат гръдно, поради неправилна стойка на тялото.

За да проверите доколко диафрагмата ви участва в дишането, поставете едната ръка на корема, а другата на гърдите.

Ако по време на вдишване ръката върху гърдите се движи напред, а ръката върху корема - към гръбначния стълб, то вашата диафрагма не участва във вдишването. Този тип дишане е причина за застой на венозна кръв в краката и корема и болки в тази област при физическо натоварване.

Ако дишате с диафрагмата, ръката върху корема изпъква напред, а тази върху гърдите остава неподвижна.Човек може да усвои отново коремното дишане, а освен здраве, то ще му позволи и да отслабне.

Техника на коремното дишане

Седнете на стол с изправен гръб и отпуснете раменете. За по-лесно сложете ръка върху корема. Вдишвайте бавно през носа и усещайте как корема се издува. След това бавно издишайте отново през носа. Повторете дишането за около 1 минута. Всеки ден увеличавайте тази тренировка за коремно дишане с по още една минута до 10. Постепенно коремното дишане ще се превърне във ваш навик. След това може да преминете към

пълното йогийско дишане, което помага да се преустанови паниката и да се предпазите от безпокойство.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

При вдишване си представете, че пълните съд с вода и това сте самите вие. Поемете въздух с участие на корема, след това със средната част на белия дроб и накрая с върховете под ключиците. При издишване започнете по обратен път. Издишвайте като отпускате раменете, след това гръдния кош и накрая свивате корема. Ако всеки ден практикувате пълното дишане, ще почувствате колко добре действа за успокояване на нервната система.

Неслучайно йогите с различните техники за дишане си осигуряват дълголетие в добро здраве.