Непоносимостта към лактоза е много често срещана. Всъщност се смята, че засяга над 70% от населението на света. Хората с непоносимост към лактоза изпитват храносмилателни проблеми, когато ядат млечни продукти, което може да има отрицателен ефект върху качеството им на живот. 

Какво е лактоза и какво представлява непоносимостта към лактоза?

Непоносимостта към лактоза е храносмилателно разстройство, причинено от невъзможността за усвояване на лактозата, основният въглехидрат в млечните продукти. Причинява различни симптоми, включително подуване на корема, диария и коремни спазми. Има възможност висок прием на лактоза да се изрази и в кожни и дихателни проблеми, като акне и астма. Хората с непоносимост към лактоза не получават достатъчно от ензима лактаза, който е необходим за усвояване на лактозата. Лактозата е дизахарид и се състои от по една молекула, всяка от простите захари глюкоза и галактоза. Лактазният ензим е необходим за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза, които след това могат да се абсорбират в кръвния поток и да се използват за енергия. Без достатъчно лактаза, лактозата се придвижва през червата, неусвоена и причинява храносмилателни проблеми. Лактозата се намира и в кърмата и почти всеки се ражда със способността да я смила. Много рядко се наблюдава непоносимост към лактоза при деца на възраст под пет години. С напредване на възрастта прогресивно се намалява производството на лактаза в организма, което е основна причина с времето да започнем да изпитваме и дискомфорт от прием на голямо количество продукти, съдържащи лактоза.

Накратко: Непоносимостта към лактоза е невъзможността за усвояване на лактозата, основният въглехидрат в млечните продукти. Причинява се от намалено производство на ензима лактаза в червата, типично при напредване на възрастта.

Каква е причината за непоносимост към лактоза?

Има два основни типа непоносимост към лактоза, които имат различни причини.

Първична непоносимост към лактоза

Първичната непоносимост към лактоза е най-често срещаната. Причинява се от намаляване на производството на лактаза с напредване на възрастта и следователно възможността за абсорбиране на лактоза става все по-малка.

Вторична непоносимост към лактоза

Вторичната непоносимост към лактоза е по-рядко срещана. Причина може да е конкретно заболяване, стомашна интервенция или автоимунно заболяване като цьолиакия.

Накратко: Първичната непоносимост към лактоза е често срещана и включва намалено производство на лактаза, което се наблюдава с напредване на възрастта. Вторичната непоносимост към лактоза се причинява от възпаление в червата, инфекция или заболяване.

Какви са симптомите на непоносимост към лактоза?

Ако не се обърне специално внимание, непоносимостта към лактоза може да причини тежки храносмилателни проблеми и да влоши качеството на живот.

Най-честите симптоми са:

  • Подуване на корема
  • Коремни спазми
  • Газове
  • Диария
  • Водна задръжка и подпухналост

Някои хора изпитват също спешност да отидат до тоалетна, гадене, повръщане, болка в долната част на корема и запек. Диарията се появява поради неусвоена лактоза в тънките черва, което кара водата да се придвижва в храносмилателния тракт. След като достигне дебелото черво, лактозата се ферментира от бактериите в червата, образувайки късоверижни мастни киселини и газове. Това причинява подуване на корема, метеоризъм и болки. Тежестта на симптомите може да варира в зависимост от това колко лактоза сте консумирали и колко тялото може да понесе – всеки организъм има различен толеранс. 

Накратко: Непоносимостта към лактоза може да причини редица храносмилателни проблеми. Основните симптоми са подуване на корема, газове, коремни спазми и диария.

Вижте как се диагностицира непоносимостта към лактоза >>>