Разнообразието от плодове и зеленчуци на пазара вече е огромно. Дори можем да намерим такива, на които сезонът не им е сега. Но знаем ли как да ги съхраняваме, кои плодове и кои зеленчуци са малотрайни и кой издържат по-дълго, кои от тях можем да съхраняваме в хладилник и кои трябва да са на стайна температура? Тези познания са много практични, защото ще ни помогнат да удължим живота на всеки зеленчук или плод, който сме закупили от магазина. Съответно ще намалим и количеството на отпадъците от развалена храна.

Най-оптималният вариант, когато пазарувате е да купувате всеки ден пресни плодове и зеленчуци, но ако нямате тази възможност и пазарувате веднъж за цяла седмица, то трябва да знаете кои от тях са най-крехки, за да хапвате най-първо и кои са по-издръжливи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Кои плодове и зеленчуци трябва да изядете в рамките на:

2 дни: авокадо, банани, броколи, череши, царевица, аспержи, зелен боб, гъби, ягоди, артишок

5-6 дни: краставици, патладжани, грозде, рукола, зелена салата, лайм, ананас.

7-8 дни: кайсии, боровинки, зеле, карфиол, грейпфрут, лимони, мента, портокали, праскови, спанак, домати, диня.

Тези, които могат да издържат повече са: картофи, лук, чесън, ябълки, цвекло, целина, моркови.

За да изглеждат свежи и пресни плодовете трябва да се съхраняват правилно. Някои от тях не е препоръчително да се държат в хладилника, защото потъмняват, а с други е задължително да го направите, за да ги съхраните за по-дълго.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ето кои са зеленчуците и плодовете, които може да държите в хладилника: ябълки, круши, моркови, целина, зелена салата, репички, ягоди, киви, сини сливи, смокини, кайсии, череши, смокини.

Хладилникът не е правилното място за: авокадо, банани, нектарини, пъпеш, праскови, домати, краставици, ананас, картофи.

Някои източничи и специалисти посочват различни методи на съхранение за удължаване на свежестта на плодовете и зеленчуците. Така например, ябълките могат да се държат в хладилника, но може и да поставите на тъмно, сухо и проветриво място.

Бонус съвети:

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗа да удължите живота на плодовете и зеленчуците винаги ги дръжте на различни места, а не в една купа или съд. Тези, които узряват по-бързо и започват да гният ще наранят и плодовете и зеленчуците, които по-принцип са по-издръжливи.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosОбикновено тези плодове и зеленчуци, които не е препоръчително да се държат в хладилника, най-добре се съхраняват на стайна температура, на сухо и проветриво място като бананите, доматите, картофите, лукът и краставиците.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЕдна от превантивните мерки, които можем да вземем, за да се задържат по-дълго свежи, е – още в магазина да избираме здрави и ненаранени плодове и зеленчуци, които не са пакетирани, а са на бройка, за да можем сами да преценим кой от тях ни харесва.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАко купуваме с идеята да не консумираме веднага, е добре да изберем такива плодове и зеленчуци, които не са напълно узрели.

 

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗа да направите така, че един плод или зеленчук да узрее по-бързо, поставете го в книжно пакетче, което не е затворено добре, За да ускорите още повече процеса – добавете добре узряла ябълка или банан.