Много традиции в поддържането на добро тегло не включват броене на калории и спазване на ограничителен хранителен режим. Така е в древното знание за живота Аюрведа. Според нейните принципи, за да отслабнете трябва да наблегнете на горчивата храна. В тази древна традиция всяко тяло е резултат от приемането на храни с различни вкусове, ако увеличим приема на един или друг вкус резултатът е конкретен – изглеждаме и се чувстваме по различен начин.

Лесно е да си представите този принцип с въздействието на сладката храна – когато прекалят с лакомствата, повечето хора пълнеят, чувстват се тежки и подпухнали. Неотдавна разговарях с лекар, чиято специалност е аюрведическа медицина и той сподели, че вижда огромен дисбаланс на вкусовете в САЩ.

От всички 6 вкуса: сладко, солено, горчиво, стипчиво, лютиво и кисело, повечето съвременни хора прекаляват със сладките храни – а за да го балансират, посягат към солено. После отново към сладко, солено и така никога не се чувстват сити, а на практика са приели големи количества храна. Ако погледнем на ситостта след хранене, като на следствие от баланса на различни вкусове, лесно можем да си обясним и защо много хора са гладни, след като вече са обядвали или вечеряли, вместо да са сити.


Горчивият вкус стимулира храносмилането: храните и напитките с горчив вкус ускоряват преминаването на храната през храносмилателната система. Стимулират се жлъчката, панкреаса, перисталтиката, цялостната обмяна. Счита се, че нашите предци са приемали много повече горчиви напитки и храни и така са балансирали приема на месо и по-тежка храна.

Горчивият вкус регулира апетита и намалява желанието за сладко: след голяма салата с рукола, маслини и домати, или доза горчив билков екстракт, повечето от нас забравят за сладките изкушения.

Коя храна е горчива? През пролетта природата се е погрижила да ни снабди с изобилие от тях: маруля, ендивия, репички, глухарче, рукола. Горчиви са и маслините, грейпфрута, кафето, натуралното какао, сусама, сусамовия тахан. Много подправки имат леко горчив вкус: кимион, сминдух, куркума, канела. Приемът на тези храни ще ви осигури не само усещане за ситост, но и изобилие от витамини и минерали – А, К, В, Калций, хлорофил. В случай, че никоя от тези храни не ви допада, винаги може да стимулирате храносмилането и отделянето с шведска горчивка, която лесно се намира във всяка аптека.

Колко горчива храна трябва да приемате, за да видите ефект? Опитайте да включите поне малко на всяко хранене – маслини със закуската, голяма салата с рукола и грейпфрут на обяд, горещо какао за сгряване, гарнитура с репички и маруля с вечерята.

Нужни са поне 2 седмици, за да усетите промяната.

Със съдействието на www.artofrealfood.com