Здравословното тегло е основата на добрия имунитет – свръхкилограмите и поднорменото тегло пречат на имунните функции. Хората със затлъстяване по-често страдат от заболявания на дихателната система, а при операции показват по-голям риск от инфекции. При свръхтегло се установява намаляване отговора както на Т-, така и на В-лимфоцитите –защитните клетки на имунната система. Високото съдържание на мазнини в храната потиска функциите на други основни имунни клетки – Т-клетките и естествените клетки „убийци”.

Доказано е, че капацитетът на имунните клетки „убийци” се увеличава, когато приемът на мазнини е намален от 32% на 22% от енергийната стойност на храната, като от значение е и вида на мазнините. Омега-6-полиненаситените мастни киселини стимулират продуцирането на цитокини, които са важни за нормалното действие на имунната система, но играят главна увреждаща роля при възпалителните процеси, ако се образуват в прекомерни количества. Рибните мазнини обаче са богати на дълговерижни омега-3 мастни киселини, които потискат отделянето на цитокини и намаляват тяхното възпалително действие.

Предлагаме ви топ 7 достъпни зимни храни с неподозирани ползи за здравето:

1. Червено цвекло


Истинска витаминна бомба, която се бори с почти всички заболявания. В 100 г цвекло се съдържат 44 калории, средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Хлорофилът е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Въпреки наличието на захари, червеното цвекло е полезно и за диабетици – подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.