Днес, 26 август е Световен ден на кучето, или голям празник на най-добрия приятел на човека. „Животното е като бебе, което никога не пораства, дори когато остаре” – каза ветеринарният лекар Тереза Лаловска пред LadyZone.bg преди време. И който има любимец у дома, знае, че това е така. Както и, че трябва да има време, за да го разхожда навън, да играе с него, да го храни, да го къпе, ваксинира, обезпаразитява и редовно да го води при ветеринаря. Защото стопаните обичат кучетата си като свои близки – радват се и страдат с тях, ядосват им се, когато не ги слушат и правят бели.

Снимка: Тереза Лаловска, личен архив


„Необходими са много любов и търпение, и финансови възможности, разбира се” – сподели още д-р Лаловска, която работи в столична клиника, занимава се със спешна медицина, хирургия, анестезиология и образна диагностика. И съветвам всеки, който за първи път взима животно, предварително да се информира и консултира с ветеринарен лекар за всичко около отглеждането му. Тереза Лаловска разказва факти за живота на домашните кучета, още повече, че освен лекар, тя е и горда стопанка на Жу.

Д-р Лаловска, има ли порода кучета, която да е най-подходяща за домашен любимец и ако е така – защо?

Не може да се каже, че има порода, която е най-подходящата за домашен любимец. Всяка порода има своите специфики, които допадат на едни хора, а на други - не. Някои предпочитат големи породи, други – малки; някои - по-темпераментни кучета, други - по-енергични, трети пък харесват спокойни и даже леко мудни животни. Както се казва – за всеки влак си има пътници. И не забравяйте, че животните прихващат някои черти от характера, както и различните настроения и състояния на собствениците си!

Снимка: Теодора Балабанова


Какво обикновено пропускаме при възпитанието на кучето, докато е още бебе?Най-труден е балансът между това да дариш достатъчно любов на малкото си кученце, без обаче да го разлигавиш твърде много. Понякога толкова ти се иска то да получи всички най-вкусни наградки, най-хубавите играчки и възможно най-много внимание, че накрая постигаме обратния ефект. Когато са малки кученцата, те са най-сладки и лесни за обичане, но да не забравяме, че в същото време ние, собствениците, сме най-лесни за манпуиране, а малките ни приятели бързо усещат това.

Задължително ли е да ходи на училище за кучета и в какви ситуации това е неизбежно? Има животни, които е необходимо да се възпитават от професионалист. Тук дори не става въпрос за точно определена порода, а за отделни животни. Другата причина, поради която може да имаме нужда от тази услуга, е когато собствениците нямат необходимото време да възпитават домашния си любимец. Има и някои породи, като пуделите например, и не само те, разбира се, които са изключително умни, бързо възприемат и сравнително лесно могат да се дресират вкъщи. Сещам се за още доста причини, поради които е добре да си заведеш кучето на учител. Това е прекомерен страх, агресия, угнетеност, неовладяна енергия и още много състояния, като в повечето случаи с тези животни се работи в присъствието и на стопаните им.

Снимка: Тереза Лаловска, личен архив

Какво не трябва да ядат? Мит или истина е, че кокалите не са хранителни, а само могат да им причинят заболяване?

Въпреки че нашите четириноги приятели обичат да си похапват кокали, шоколад и някои храни с доста подправки, не означава, че това е полезно за тях. Приемането на кости има доста рискове за домашния ни любимец. Ще изброя някои от тях, а вие ще прецените дали си струва рискът от това моментно за него удоволствие: счупване на зъб, нараняване на езика или лигавицата в устата, заклещване на кост между челюстите, попадане на кост в трахеята и задавяне, разкъсване на хранопровода, запушване на някои отдел на стомашно-чревния тракт, констипация, перитонит и др. Това, разбира се, се случва, когато не сме запознати с правилната употреба на кокалите като храна. От друга страна, костите имат и доста позитиви – съдържат колаген, желатин, някои аминокиселини и минерали, и ако са приготвени правилно, и се приемат от животните в съобразена с техните нужди дажба, няма причина, поради която да ги лишаваме от тях. На пазара вече има много голямо разнообразие от различни видове храни за домашните ни любимци, включително и сурови храни, съдържащи кости, които могат да бъдат добър източник на хранителни вещества за животните. Но винаги преди това е важно да се консултираме със специалист.

Поклащането на опашката им, винаги ли означава, че са приятелски настроени?

Когато кучето маха опашка, не винаги това означава, че то е щастливо. Има много начини на поклащане на опашката и всички те означават различни неща. Това действие всъщност е един от най-добрите методи за общуване в кучешкото царство. За разлика от хората, при които основният метод за комуникация е вербалният, при кучетата тази комуникация се основава на визуализиране на езика на тялото. А коя част от тялото на кучето е най-лесно забележима и от далеч и от близо? Именно опашката! Различните позиции на опашката спрямо тялото на животното индикират за различни настроения. Голямо значение, освен това, има и породата на кучето, тъй като всяка порода има характерна за нея позиция на опашката. Всичко това води до заключението, че не винаги наперената опашка и нейното поклащане, са знак за добронамереност и добро настроение.

Снимка: Теодора БалабановаКогато спят и издават звуци, дори лаят и потрепват, това знак ли е, че сънуват?

Едва ли е изненада за някой, че кучетата сънуват. На структурно ниво мозъкът на кучето е много близък до този на човека. Също така, по време на сън мозъчните вълни на кучето са доста еднакви с тези на човека и преминават през същите етапи на електрическа активност, както при хората. Всичко това води до идеята, че кучетата наистина сънуват.

Влюбват ли се кучетата?

Само защото кучетата си нямат дума за „любов“, не значи, че не изпитват това чувство. Любимецът може да не излиза на срещи, но някои експерти твърдят, че той се влюбва по свой собствен начин. Може да изпитва любов към други кучета, към други видове животни или към хора. А дали кучетата могат да изпитват романтична любов, като по филмите? Донякъде – да! Те могат да демонстрират подобно на любов поведение, като например силна привързаност и преданост едни към други. Кучетата споделят един от нашите най-силни научни индикатори за влюбване, а именно любовният хормон окситоцин. В много проучвания е установено, че мозъците на кучетата отделят окситоцин по време на позитивни взаимоотношения с техните партньори.

Снимка: Теодора БалабановаИма ли правила, които стопаните трябва да спазват, като водят кучето на ветеринар?

Няма точни правила за посещение при ветеринар. Всяко куче е с различен темперамент и е трудно да се прецени как ще реагира при среща с лекаря. Най-важното в такава ситуация, според мен, е кучето да е научено да слуша собствениците си, защото ветеринарните лекари се явяват напълно чужди хора за него и ако то няма достатъчно доверие на собствениците си, прегледът на това животно ще бъде труден за всички.

Вярно ли е, че кучетата, които не са породисти, са по-устойчиви към заболявания?

Не, това не е вярно. Непородистите кучета всъщност са смесица от няколко породи, а всяка порода си има характерни генетични и негенетични заболявания. Следователно кучетата, без определена порода, може да са наследили някои от заболяванията на породите, които носят в себе си. Този мит, че когато не са породисти, са по-здрави, най-вероятно идва от факта, че някои улични кучета оцеляват, без някой да се грижи за тях и без да са ваксинирани. Това всъщност са животните, които са преживели така наречения естествен подбор – тези, които са с най-силен имунитет срещу заболяванията. Тези, които не са оцелели, ние всъщност не ги виждаме, и затова си мислим, че всички бездомни кучета са много здрави.

Защо е задължително да се ваксинира ежегодно любимецът, както и вътрешно да се опезпаразитява на всеки 3 месеца?

Ваксините за едно куче са важни поради същата причина, поради която са важни и за хората. Тяхната употреба е с цел животните да се протектират от доста сериозни и смъртоносни за тах заболявания. Другата идея на васкините, отново както при хората, е да се изгради устойчив имунитет през годините, за да може един ден тези заболявания да изчезнат и въобще да не се налага да се ваксинират против тях. Колкото до обезпаразитяванията, те също са много важни. Има различни схеми за вътрешно обезпаразитяване, които се определят спрямо моментния статус на кучето и средата, в която то живее. По принцип е най-правилно да се направи изследване за паразити в изпражненията и в зависимост от резултатa, да се изготви подходяща схема за обезпаразитяване.

Снимка: Теодора Балабанова

Има ли редки заболявания, които могат да се появят, малко познати болести или такива, които с години могат да съсипват организма на кучето, без то да има признаци, а когато се проявят, вече да е твърде късно за оцеляването му?

Има много заболявания при кучето, също като при хората, както редки, така и по-често срещани. По-интересни са така наречените "векторни заболявания", които се предават чрез ухапване от кърлеж, комар или пясъчни мухи. Тези забоялвания преди бяха редки в България, но с промяната на климата вече се срещат доста често. Лошото при тях е, че трудно се забелязват от собствениците, защото симптомите понякога са неспецифични, могат да се проявят след доста време - месец, дори и по-късно след ухапването, а в някои случаи заболяването вече е прогресирало и е по-трудно за лечение. Също така има генетични заболявания, които животното носи в своето ДНК и може да отключи във всеки един момент от живота си, а може и никога да не прояви.