Хайде, само днес може! 

Така си казват някои родители и подават таблета на детето да погледа филмчета, докато те се радват на компанията на гостите си. Цената на спокойствието обаче може да е много висока. Забраненият плод е най-сладък и когато предложите от него само малка хапка, детето лесно се привързва. Родителите успокояват съвестта си, че това е само инцидент, че е само за спешни случаи, но малчуганите бързо улавят слабостите на мама и тате и успяват много добре да се възползват от тях.

Решение - условието „Ако..., то...”
Нека таблетът или дистанционното на телевизора не бъдат първият ви избор. Предложете позабравени играчки, дайте на момиченцето купички и прибори да готви на куклите, на момчето предложете да направи влак от чорапи, например. Новите неща ще задържат интереса му. Условието „Ако... то...” се използва, когато не искате детето съвсем безвъзмездно да получава нещо и да го приема за даденост. Например – може да получи таблет, ако подреди играчките си или събере дрехите си; може да получи десерт, ако изяде супата и салатата си. Не го поставяйте ултимативно. Детето трябва да разбере, че изпълнявайки условието ви, показва, че е готово за нещо повече.

Слушка ли в градината? Ето ти шоколад. 
Силно подхлъзваща може да се окаже и гузната съвест на родителите. Именно тя кара много родители, оставили децата си в детската градина, да им носят подаръци, когато ги вземат следобяд. Чувството за предателство, за изоставяне при някои хора е много ясно изразено и именно това ги подтиква да поднасят своеобразните си извинения към детето под формата на шоколадови яйца, солети или нова играчка. Детето бързо научава, че мама идва с подарък и следващият път само започва да пита какво му е купила.

Решение - точкова система
Подаръци се правят с повод, но и без повод. Ако обаче с получаването на подаръци започне да се спекулира, може да въведете точкова система. Изрежете червени и черни точки и ги залепвайте в различни графи, според поведението на детето. Когато то събере определен брой червени точки, получава своята награда подарък. Всяко добро дело се поощрява, за всяко не добро обаче получава черна точка.

Ела у мен само за малко!
Когато детето се изнерви при дълго пътуване, започва да хленчи, да плаче, иска да става от столчето, да седи на седалката на големите или мама да го гушне. Всички знаем, че най-безопасното място, на което трябва да бъде детето по време на път, е столчето за автомобил. В него малчуганът седи удобно и е обезопасен с колани. Така при евентуален удар или по-рязко движение на колата, той няма да пострада. Хленченето обаче се превръща в особено дразнещ шум и някой от родителите решава да сложи край като вземе детето и го сложи в скута си. Някои родители оставят децата сами на задната седалка, при това да се возят прави – изключително опасна ситуация. Веднъж разрешено за детето означава разрешено всеки път. То вече знае, че мама веднъж е позволила, защо да не се случи отново?!

Решение – наблюдения и съчинения
Може за родителите да е доста изморително психически, но игрите и заниманията, при които детето седи в столчето си, ще помогнат да го разведрите. По време на път задължително носете на задната седалка раница с любимите играчки и книжки. Правете заедно куклен театър, измисляйте различни сценарии. Разгледайте книжките, почетете, покажете картинките както на детето, така и на любимата му играчка. Пейзажът по пътя постоянно се сменя – показвайте на малкия член на семейството интересните неща, които се виждат през прозореца – птици, облаци, стълбове, поляни с цветя, огради, други автомобили. Измислете история за дете, което не искало да седи в столчето. Разкажете защо това не е позволено, какво се е случило с това дете, когато е станало от столчето си. Не заплашвайте и не назидавайте. Придържайте се към реалните факти, но ги поднесете така, че детето да разбере и само да пожелае да остане да седи.