Какво причинява мухъла? Плесенните гъби произвеждат токсични изпарения, които влизат в тялото през носа, кожата и устата. Изпаренията причиняват много заболявания, като бронхиална астма, кожни обриви, чревни разстройства и главоболие, сочи Световната здравна организация.

Експертите са сигурни, че е по-лесно да се предотврати появата на мухъл, отколкото да се опитвате да се отървете от него. Ето какви грешки прави всеки в своята баня – и как те водят до появата на мухъл.

1. Оставянето на нещата на пода в банята

Снимка: iStock

Няма значение как точно се е случило. Ако сутринта сте бързали и сте хвърлили мократа кърпа на пода или сте сортирали мръсно пране на пода, но сте го забравили в бързината за работа, мухълът е на път да се появи. Парният въздух се създава между мокрите материи и топлия под, което прави помещението по-влажно. А влажността е най-доброто условие за мухъл. Относителна влажност от 50% е удобна за появата на мухъл във вашия дом. Той започва да се развива в рамките на 24 часа.

2. Рядко чистене

Снимка: iStock

Мухълът се разпространява най-лесно и най-бързо във влажна стая, пълна с микроби. А банята е най-мръсното място в къщата. Затова трябва да почиствате, не само видимата част във вашата баня, като плочките и мивката, важно е да обърнете внимание и на водопроводната инсталация.

3. Неизбърсан под 

Снимка: iStock

За да предотвратите появата на мухъл, е важно да направите всичко, за да осигурите възможно най-малко влага. След почистване избършете повърхностите със суха кърпа, за да не останат капки вода. След душ избършете огледалата, ваната и душ кабината – там често парата от горещата вода остава следи, което увеличава влажността

4. Банята не е проветрена

Снимка: iStock

Влагата в помещението се натрупва отгоре, поради което мухълът започва да се развива в горната част на первазите и стените. Затова е важно банята да се проветрява редовно. Включвайте вентилацията всеки път, когато влезете в банята. Ако в банята има прозорец, дръжте го отворен възможно най-дълго. Това е естествен начин за циркулация на въздуха. Винаги дръжте вратата отворена. Особено след като сте си взели душ. Тогава вратата задължително остава отворена. Ако някъде по вентилацията ви има прах, тогава шансът за поява на мухъл е по-голям.

5. Течове

Снимка: iStock

Дори най-малкият теч образува локви вода. Те повишават влажността в банята и тогава се появява мухъл. Може да започне с мухъл по тръбите, плочките и да се разпространи до водопроводната инсталация.

6. Обикновени материали вместо специализирани

Когато обновявате банята си, изберете устойчиви на плесен материали, като плочки, боя и лепило. Те издържат на влага по-добре от конвенционалните продукти, защото създават бариера, която не позволява на мухъла да прикрепи токсичните си спори към повърхността.