В интернет се появи нова шега, която няма как да не сте видели, но все пак ще повторя, в случай че сте от тези малцина, които не проверяват Фейсбук през пет минути, поради липса на повечето стандартни забавления: “Какви времена доживяхме - младите да се обаждат в полицията, защото бабите се събират пред входа.”

Шегата е смешна, но не е напълно шега и това разменяне на ролите е факт. Изглежда за младите хора е много по-лесно да се съобразяват с ограниченията на извънредното положение, отколкото за възрастните им родители, които са в най-застрашената от вируса група.

И това не е само при нас, а е световен феномен. Актрисата Дженифър Гарнър сподели в Инстаграм, че колкото и да се опитва, не успява да обясни на родителите си колко е важно да си стоят у дома: “Аз им казвам, че целият свят е спрял да функционира за тяхна безопасност, а те ми казват, че ще излязат само до магазина”, сподели тя.

Именно на нас, като синове, дъщери и внуци, се пада отговорността да помогнем на възрастните си роднини да разберат, че до голяма степен всички тези мерки се вземат за тяхна безопасност и от тях зависи да не рискуват живота си и живота на своите близки и приятели.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат по-лесно да обясните положението на възрастните си роднини.

Проверявайте фактите и ги дръжте постоянно осведомени кое е истина и кое е лъжа

Снимка: istockphoto.com

Най-опасни в подобни ситуации са слуховете, които се появяват и циркулират сякаш задвижвани от някаква вътрешна сила. Всякакви народни лекове и хитри начини за предпазване от вируса вдъхват фалшива увереност у хората и те стават по-невнимателни.

Нали помните как неотдавна започна да се разпространява информацията, че ракията убива вируса и възрастните хора започнаха да посягат към чашката по-често. Какво като ракията за пиене е с по-ниско съдържание на алкохол, отколкото е необходимо за дезинфекция. Няма значение, че пиенето не само не предпазва, а може да отслаби имунната система, ако се прекалява.

Дръжте ги постоянно в течение какво се случва и винаги проверявайте фактите за тях. Ако се налага, повтаряйте многократно (и без да се изнервяте) това, което е най-важно да знаят.

Също така не ги оставяйте да повтарят мантрата, че коронавирусът е просто обикновена настинка. Не е и болестта вече отне живота на над 15 000 души.

Давайте им ясни инструкции

Снимка: istockphoto.com

След като посеете малко здравословен страх у по-възрастните си роднини, не забравяйте да им обясните какво трябва да правят, за да се предпазят. Обяснете им, че е важно да избягват да докосват лицата си, че трябва да мият ръцете си често и то в продължение на поне 20 секунди. Кажете им, че е добре да се дистанцират и да прекратят за известно време контактите си с останалите хора.

Помогнете им с набавянето на хранителни продукти (като поръчвате вместо тях доставка до дома им).

Помолете ги да внимават не заради себе си, а заради вас

Снимка: istockphoto.com

Много е вероятно когато говорите с родителите си, те да не са напълно склонни да ви послушат. Може би защото мислят, че мерките са излишни или пък наистина не се страхуват толкова от вируса и последиците от него. В такъв случай е най-добре да ги помолите да се пазят не заради себе си, а заради вас.

Обяснете им, че се притеснявате и ще сте много по-спокойни, ако знаете, че през следващите няколко седмици си стоят у дома.

Доказано е, че когато човек, без значение от възрастта си, бъде помолен да направи нещо, желанието за съпротива е по-слабо, отколкото ако му бъде наредено да го направи. Ако ги накарате да разберат, че значат много за вас и няма как да не се притеснявате, може би ще са по-склонни да съобразят с мерките и да си останат по домовете.

Това може да помогне не само на вашите близки, но и на други хора, които са застрашени от вируса. Журналистката Диана Е. Андерсън разказва за своя опит в убеждаването на баща си, който доста време не искал да се съобрази с призивите за изолация. Когато дъщеря му е успяла да го убеди колко е важно това, не само той е приел карантината сериозно, но и повечето му приятели на неговата възраст. Точно както тийнейджърите ценят мнението и се опитват да имитират преди всичко хора на своята възраст, така и хората над 65 са по-склонни да приемат опасността сериозно само ако видят, че връстниците им са на същото мнение.

Помогнете им да използват технологиите, за да не се чувстват самотни

Снимка: istockphoto.com

За повечето възрастни хора изолацията е истинският кошмар и е по-страшна от болестта. Затворени в домовете си, те ще се чувстват самотни и забравени, затова е наше задължение да им помогнем колкото се може повече да не са сами.

Съвременните технологии дават възможност да ги виждаме виртуално, да разговаряме с тях и да им позволяваме да се срещат с внуците си, дори и през екрана на лаптопа или смартфона.

Никой не очаква от вас да направите баба си хакер, но може да ѝ обясните как се пуска компютър и как се включва някоя проста програма за видеоразговори. Бъдете с тях през цялото време, дори повече, отколкото по принцип, за да знаят, че са обичани и че са важни за вас.

За нас, като работещи хора, е много по-трудно да стоим изолирани и следователно би трябвало напълно да избягваме контакта със застрашените групи. Не позволявайте обаче на възрастните си роднини да помислят, че избягвате тях.

 • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
 • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
 • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
 • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
 • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
 • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
 • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
 • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
 • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
 • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си
 • Те не пуснаха ръцете си дори и заразени с коронавирус: Двойка отбеляза златна сватба в интензивното
 • Наоми Кембъл, Кевин Бейкън, Джон Бон Джоуви и други звезди говорят за самоизолацията (ВИДЕО)
 • Сълзи от радост: Бебето, родено от майка в кома и с коронавирус, се срещна със сестричката си за първи път
 • Мишел Обама чете на глас книги в интернет, за да разнообрази дните на децата под карантина
 • Какво да правим с дрехите, с които сме излизали навън, по време на пандемия?
 • Ако носите контактни лещи, заменете ги с очила в момента, съветват експерти
 • Въпреки пандемията: кино на открито в Берлин (ВИДЕО)
 • Какво се случва с коронавируса, когато измием ръцете си със сапун?
 • На гости на Светослав Иванов, съпругата му Вяра и дъщеря им Йоанна
 • #ОстаниСиВкъщи и превърни дома си в киносалон