Елена Чапалова e лекар, сертифициран консултант по детски сън, основател на първия и най-голям център по детски сън в България “Нани, нани, бебе”, както и майка на две деца. Тя ще бъде лектор на форум-експо „(Почти) Всичко за родителството“, където ще разкаже всичко за съня на детето от 0 до 2 години. Заповядайте и вие на на форум-експо „(Почти) Всичко за родителството“, където ви очакват полезни съвети, споделен опит и експертно мнение от (почти) всички най-добри специалисти в областта на акушерството и гинекологията, психологията, ранното детско развитие, здравословното хранене, дерматологията.

А на 13 и 14 май в НДК, етаж 5, ще има опити с азот, роботи, Маргаритка и още за децата.

С Елена Чапалова си поговорихме в аванс за налагащата се нова професия консултант по детски сън, защо едни бебета спят непробудно, а други – не, кога е подходящо да започнем с изграждане на режим на бебето и защо не е добре да оставяме децата да се преуморяват.

Повечето консултанти по детски сън са станали такива, защото самите те са имали трудности със собствените си деца и съня им. Каква е вашата история и как решихте да станете консултант по детски сън?

Първото ми дете, което вече е на 9 години, беше от спящите. Не сме имали никакви сериозни проблеми с него - заспиваше лесно, будеше се само за хранене. Аз по-скоро съм привърженик на така нареченото привързаното родителство - споделено спане, кърмене на поискване, активно бебеносене. Бях убедена, че това е ключът към безпроблемния сън на бебето. Когато бях в очакване на второ дете, се чувствах много уверена и подготвена. Обаче то успя да ни изненада. Още от първите седмици не спеше, а към 3-4-тия месец ситуацията стана критична - бебето се будеше през 40 мин., тоест по 10-12 пъти на вечер, заспиваше много сложно, с плач и спеше много кратки дневни дремки. Бяхме изтощени - и аз, и то. За щастие потърсих професионална помощ от консултант (извън България, защото тогава в България нямаше други консултанти). Промяната беше много бърза и радикална - всички у дома започнахме да спим. Без грам колебание веднага потърсих обучение на консултанти в чужбина, защото се мотивирах да помогна на много други български семейства.

Преди няколко години дори не бяхме чували за консултанти по детски сън? Как и защо професията стана толкова актуална в последно време? Това означава ли, че децата са взели да спят по-малко и по-непълноценно?

Не мисля, че има промяна в това как спят децата - винаги около 30-40 % от здравите деца са имали смущения в съня.
През последните 10-20 годините грижите за бебето, цялостният подход в родителството, ролята на бащата в семейството много се промениха. Например много от нашите майки и баби не са кърмили и, за щастие, все повече майки избират този физиологичен начин на хранене. Определено съвременните родители са различни - без да отричат опита на нашите предци, те търсят стойностна и научно базирана информация, която им позволява да бъдат информирани, пълноценни, присъстващи активно в живота на децата и щастливи родители. Неслучайно в този период се появяват много нови професии и течения - специалист ранно детско развитие, експерти по осъзнато родителство и много други.
Това е съвсем нормална тенденция. И нашата професия не е изключение тук. Повярвайте - да бъдеш родител е много по-приятна задача, когато ти и детето се наспивате.

Има ли някакво научно или каквото и да било обяснение защо едни бебета започват да спят непробудно от първия месец, а други се будят постоянно до навършване на 2, 3 и дори 4 години?

Както всички възрастни, така и бебетата са различни. Едни бебета наддават много бързо, други - по-бавно. Едни пропълзяват още на 5-6 месеца, други - към 9-10 месеца. Физиологичната норма е широка за много от нещата в детското развитие.
Затова част от децата наистина могат да имат консолидиран сън от първите месеци с кратки физиологични събуждания за хранене, а други, с по-сложен темперамент, имат повече смущения.
Важно обаче е да се отбележи, че многократните нощни събуждания, трудните и дълги приспивания, периоди на будност през нощта никога не са физиологични, ако продължават повече от 10-14 дни. Почти винаги това означава, че има нужда от корекция по режима на бебето, организацията на деня и начина му на заспиване. С други думи, ако сънят на бебето е сериозно нарушен, това означава, че има нужда от промяна. Затова е много важно още по време на бременността родителите да се информират за най-базисните неща за съня на бебето.

Какъв е първият и най-чест съвет, който давате на родители и в частност майки, които не са спали нормално от месеци?

Първият ми съвет винаги е да не сравняват своето бебе с други деца. Най-важният фактор, който трябва да оценим, когато бебето не спи добре, е това как се чувства то и как се чувстваме ние. Има семейства, в които бебето се буди 4-5 пъти на вечер за кърмене и всички се наспиват. Майката кърми в просъница и се чувства добре през деня, а бебето е усмихнато и доволно. Но ако майката се чувства изтощена и недоспала и това рефлектира върху това как тя се грижи за бебето, как общува с партньора и изобщо върху това как се чувства - това е повод да потърсим помощ.

Снимка: iStock

 

От каква възраст трябва да започнем да изграждаме режим на бебето, за да могат усилията ни да се отплатят на по-късен етап?

Още от първите месеци можем да помагаме на бебето. До 7-9-тия месец все още не говорим за истински режим, но можем да полагаме усилия за това бебето да има оптимален ритъм на деня за възрастта - да не се преуморява излишно, да заспива с лекота и да взема нужните часове дневен и нощен сън. Когато в първите месеци бебето остава будно дълго време, то лесно се преуморява и това неминуемо води до много сложни приспивания с плач, накъсан нощен сън и кратки дневни дремки. Затова е хубаво още от самото начало да сме запознати в това колко физиологично може да будува бебето и с каква продължителност да бъдат дневните дремки.

Кога е подходящо и кога не започването на работа с консултант по детски сън?

Подходящо е във всяка една ситуация, в която усещате, че недоспиването влияе върху вас, семейството или бебето. Понякога бебето въпреки многото събуждания се чувства добре през деня, но майката е много изтощена и недоспала. Понякога и бебето дава сериозни индикации и през деня е непрекъснато раздразнено и плачливо.
Силно препоръчвам обаче да не чакате да стигнете до “дъното”, за да потърсите помощ, защото работата с консултант по детски сън също изисква усилия от страна на родителите - проследяване на режима, полагане на основи за добър сън, създаване на рутина, промяна в начина на заспиване. И когато сме вече безкрайно изтощени, дори и тези усилия, които ще донесат промяна, могат да бъдат сложни за родителите.

Осъзнавайки колко е субективно, все пак как да научим най-лесно бебето да заспива самичко и колко е важно това за спокойните нощи, както на детето, така и на родителите?

Всички деца се научават да заспиват самостоятелно - рано или късно. Не познаваме възрастни, които имат нужда някой да ги люлее или да ги гали по главата, за да заспят.
Но за децата, които имат много нарушен дневен и нощен сън, самостоятелното заспиване е инструмент за корекция на съня им. Научавайки се да заспиват самостоятелно, децата започват да спят много по-добре - това удължава дневния им сън и значително намалява нощните събуждания.
Приучаването към по-самостоятелно заспиване всъщност е много по-лесна и реална задача, отколкото си представят много родители. И най-важната съставка тук е ясна стратегия и план.

Снимка: iStock

Кои са най-големите митове и заблуди за детския сън, които най-често „разбивате“, консултирайки майки и родители?

 • Оставете детето да се наиграе и да легне по-късно и то ще спи по-добре през нощта.
  Децата всъщност не спят по-добре, когато се преуморят. Нито стават по-късно, ако ги сложим по-късно. Обичайно се случва точно обратното - преумората прави съня по-накъсан и често води до още по-ранни ставания.
 • Дай му каша за вечеря и няма да се буди за хранене.
  Това дали детето ще се буди през нощта зависи от много фактори - режим, условия за сън, хранене, здравословно състояние, начин на заспиване. Кашата за вечеря рядко оправя всичко. Нужни са комплексни и последователни действия, за да може детето да има добър и непробуден сън.
 • Трябва да го оставиш да се нареве и ще се научи да заспива самостоятелно.
  Има много други по-щадящи методи, които не изискват да оставим бебето да плаче само, за да се научи да заспива самостоятелно.
 • Просто трябва да почакаш някоя година, детето ще се научи да спи.
  Факт - един ден детето безспорно ще спи непробудно. Но ако в момента то се буди многократно и това влияе върху ежедневието и живота в семейството, няма нужда да чакаме. С правилната информация и в точния момент, ще успеете да промените навиците на детето и да постигнете по-добър и спокоен сън за всички.