Ушните инфекции се срещат с най-висока честота сред мъниците. Децата са предразположени към голям брой такива. Според последни данни 3 от 4 деца са прекарали ушна инфекция до навършването си на 3 годинки.

Защо ушните инфекции при малчуганите са толкова често срещани и кои са основните причини за тях?

Сред основните причини за ушните инфекции сред децата са както незрялата имунна система, така и анатомичната специфика на ушния канал при децата. Евстахиевата тръба, свързваща средното ухо с гърлото все още е недоразвита и твърде къса, което е предпоставка за по-често инфектиране. Понякога възпалените сливици също могат да предизвикат ушна инфекция. Те притискат Евстахиевата тръба свързващи я средното ухо до гърлото си - който след това причинява инфекции. Ако това продължава да се случва, тя може да се наложи да си сливиците извадени. Алергииге също могат да бъдат сериозен фактор за появата на ушна инфекция.

Какво представлява инфекцията на ушната мида?

Тя  е резултат на повишеното ниво на влага във външното ухо. Обикновено това се случва, когато ухото е влажно достатъчно дълго време, за да се създадат благоприятни условия за развиването на микроби. Но дори и ако детето ни не ходи на плуване, тази инфекция може да бъде провокирана и само от едно леко одраскване на епидермиса на ушния канал. Затова почистването с памучни клечки не е за препоръчване именно заради риска от нараняване – фактор, който може да доведе до възпаление на ушната мида. Симптомите обикновено са свързани със сърбеж или болка при допир. Лечение обаче в никакъв случай не бива да се предприема без компетентната намеса на лекаря специалист.

Как се диагностицира до точност инфекцията на ухото?

С диагностичен апарат, наречен отоскоп (наподобяващ малко фенерче с лупа от единия край), с чиято помощ лекарят може до точност да определи вида на ушната инфекция.

Какви са симптомите, подсказващи наличие на ушна инфекция при децата?

Основният предупредителен знак на инфекцията е острата болка в ушите. В легнало положение тя се усилва и е особено неприятна за малчуганите. Заглъхналост, треска, секреция от ушния канал и виене на свят са също сред признаците, предупреждаващи за възпалителен процес в ушните канали.

Симптоми на ушна инфекция при бебетата?

Тъй като, в случай на дискомфорт, най-малките не могат да ни кажат какво ги мъчи, гореописаните симптоми често са съпътствани и от такива като: постоянно дърпане на ухото, проблеми със съня и отказ от храна.

Какви грижи трябва да полагаме, за да предпазим децата от ушни инфекции?

Въпреки че имунната система на мъниците се бори с инфекцията, има неща, които можем да направим в борбата с болката:
•Поставяне на топла кърпа върху външната част на ухото има успокояващ въздействие
•Капките за уши имат бърз облекчаващ ефект. Консултирайте се с личния педиатър, преди да ги използвате.
•При наличие на гной или течност, изтичаща от ухото, не давайте капки!
•Никога не давайте аспирин на деца!

Лекуват ли се ушните инфекции с антибиотици?

Ушните инфекции често изчезват сами, така че не се учудвайте, ако личният педиатър ви изненада с израза "Да изчакаме и да видим". Причината за това е високата резистентност на ушните бактерии към всякакъв вид лекарства и антибиотици. Да, антибиотикът може да помогне, но само личният педиатър най-точно ще прецени налага ли се прибягването до подобна мярка.

Как да предпазим мъничето си от ушна инфекция?

Сред най-честите причини за инфектиране на средното ухо са обикновената настинка и вирусите. А ето и превенциите срещу тях:
•Мийте редовно ръцете на малчуганите!
•Дръжте детето си далеч от цигарен дим и задимени пространства!
•Кърмете най-малко до 6-тия месец!