Дори и на най-опитните домакини се случва да позанемарят своята ютия – от бързане или невнимание. Дори и самопочистващите се парни ютии понякога се сдобиват с тъмни засъхнали петна по повърхността си. Ето няколко кухненски трика, с които успешно да завършите "операция" гладене.

За засъхнали и наслоени петна от по-твърд характер загрейте ютията на най-високата й температура и прокарайте повърхността върху парче вестник. Плъзгайте докато ютията се изчисти.

Ако петната върху повърхността не са толкова стари, можете да използвате разтвор на амоняк и малък парцал. След като ютията е чиста, изплакнете с чист парцал напоен с вода.

Снимка: iStockОцетът е ефективно средство за почистване и на метални повъхности, като тези на повечето ютии. С него можете да забършете, както с амоняка. Ако това не подейства, добавете малко сода за хляб върху памучен парцал. Бъдете внимателни, за да не нараните ютията.

За да почистите резервоара, смесете равни части вода и оцет. Изсипете в резервоара, включете парата и оставете така да работи около 3-4 минути. Останалата течност излейте. Преди да използвате ютията по предназначение налейте чиста вода и оставете парата да работи, за да може да почистите от оцета.

На послено място всяка домакиня не трябва да забравя да прочете указанията за експлоатация на ютията, защото те са най-добрата превенция срещу неприятни петна по дрехите след гладене.