Настъпването на пролетта е точният момент, когато трябва да отделим малко повече време на домашните саксиени "любимци". При правилно отглеждане и полагане на минимални грижи, цветята у дома не боледуват. Никое от тях обаче не е застраховано от вредители и болести, които могат да се пренесат по косвен път. Общо взето за борба със заболяванията на стайните растения се ползват два основни метода:
-Механичен – състои се в ръчното отстраняване на заболелите части – листенца и стъбълца.
-При втория метод използваме фитонцидните и инсектицидните свойства на някои растения за въздействие върху вредителите.

Ето кои са най-честите заболявания на стайните растения, причинителите им и някои прости средства за борба с тях:

Ръжда
Причинява се от паразитни гъби. Средство за борба – пръскане с бордолезов разтвор (т.нар. син камък се разтваря в съотношение 10 г в 1 л вода + 1 ч.л. гасена вар).

Брашнеста мана
Широко разпространено заболяване, проявяващо се с появата на бял брашнест налеп по листата, стъблата и цветовете дори. Повредените листа се деформират, изсъхват и опадат. Причинява се от гъби. Средство за борба – растението се измива няколко пъти през 6 дни с настойка от чесън (25 г чесън се залива с 1 л вода и се остава да престои 1 денонощие).

Листни въшки
Малки зелени, сиви или черни насекоми, които се размножават много бързо особено в сухо и топло време. Смучат сок от долната повърхност на листата и предизвикват тяхната деформация. Средства за борба – листата и стъблата се измиват веднъж седмично със смес от два разтвора: 1 ч.л. стрит чеснов или кромид лук в 250 мл вода и 10 г препарат за миене на съдове, разстворен в 1 л вода; растенията и най-вече долната част на листата се пръскат с разтвор от 20 г препарат за миене на съдове, 1 ч.ч. спирт за горене и 1 л вода; Болните растения се обработват с разтвор от: 10 г препарат за миене на съдове, 2 ½ л вода и 25 г настойка, приготвена по следния начин: 1 кг кори от лимони или портокали се смилат, заливат се с 3 л вода и се държат така на тъмно и топло в затворен съд 5 денонощия, след което бързо се прецеждат и получената настойка отнова де затваря в бутилка с плътна запушалка.

Щитоносни въшки
Нападат почти всички стайни растения, като фикус, драцена, лимон, бегония и др. Смучат сок от долната страна на листата, от леторастите и стъблата. Борбата с щитоносните въшки е трудна, защото те са покрити с овален щит, който предпазва и насекомото, и яйцата му. Средство за борба – напраднатите части се намазват със смес от 10 г препарат за съдове, 25 г чесън и 1 л вода. След около 15 часа растението се изкъпва.