8 март, 2021 година, София. Черни балони се извисяват в небето над столицата в памет на жените, загубили живота си вследствие на насилие от страна на партньора си през изминалата година.

8 март, 2021 година, Мексико Сити. Хиляди жени протестират по улиците на града срещу насилието, основано на полов признак. Стига се до сблъсъци със силите на реда, има и ранени.

12 март 2021 година, Лондон. Намерено е тялото на 33-годишната Сара Еверард, която е отвлечена и убита от полицейски служител. Голяма тълпа от опечалени се събира на импровизирано бдение на мястото, където Сара е видяна за последно. Четири демонстрантки са отведени в ареста.

Ирина Андонова, с която вече сме ви срещали в Ladyzone.bg, е герой в тази история (гледайте видеото). Тя е една от многото жени, жертви на домашно насилие в България. Според нея зачестилите демонстрации, които се случват все по-често на различни точки по света, не могат да окажат влияние върху личната борба на една жена.

Липсва връзка между дейностите, които популяризират темата, така да ги наречем, тези балони в небето или други неща… Липсва. Значи там някъде се случва насилието и то не е там, където излизат балоните

Ирина споделя пред нас собствения си опит: "Имах всичко в продължение на 19 години с човек, с който пораснахме заедно. Може би защото това всичко свърши по изненадващ начин, поради обстоятелства извън мен, извън него, негово решение, много емоционално, съвсем необмислено, бързо забременях с човек, който беше съвършено различен от първия ми съпруг. Имаше доста видими червени лампички. Те бяха с малка честотност, т.е. през малки и кратки интервали се случваха. Например една тревожност във втория ми съпруг относно това къде съм, какво правя, с кого го правя, колко често се чувам с родителите си… Такъв тип неща, които ми подсказваха, че това не е много редно, че има някаква форма на ограничаване на моя избор колко често да се чувам с майка си, моя избор колко често да чувам дъщеря си".

"Ако усети човек, че се отнемат негови изконни права, трябва да действа така, че да защити на първо място себе си, защото е важно да запази адекватност до края на процеса. След това да защити децата, защото те страдат най-много, но те са на второ място. Това е като в самолета – ако трябва да помогнеш на някого, стартираш първо от себе си, за да можеш да си адекватен до края и да помогнеш и на останалите. Тук в момента, от позицията на днешна дата, мога да кажа, че е много важно да включиш всички хора, които те приемат, които те подкрепят, които се наричат приятели и ти ги чувстваш такива, за да имаш подкрепата на хората около себе си", категорична е тя.

Каква е първата стъпка, която трябва да направим като общество, за да постигнем ефективна промяна?

"Според мен е важно да се премести фокусът върху превенцията от насилие, върху възпитанието на децата ни, върху семействата като такива, независимо дали са от един, или от двама родители, семейството е семейство и то трябва да даде базата. Да почнем от децата, те са най-важните, в крайна сметка това е утре, децата са нашето бъдеще", казва Ирина.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) честотата на насилието над жени в България е по-висока от средната за Европейския съюз.

"Има увеличение на случаите на домашно насилие, особено през първия локдаун миналата година, който започна март. За съжаление България не води официална статистика за случаи на домашно насилие, но по данни на наши колеги, които оперират гореща телефонна линия, всъщност случаите нараснаха с до 30%", казва Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на "Българския фонд за жените".

Според нея, за разлика от Ирина, протестите са ефективен начин за борба с проблема.

"Аз съм категорично „за“ подобни събития. „Български фонд за жените“ всъщност стартира шествие за правата на жените през 2017 г. на 8 март. Има две ключови дати за подобни събития – 8 март и 25 ноември, който е международният ден за борба с насилието над жени. Това, което мога да кажа като организатор, е че идват все повече хора, т.е. от една страна например 8 март е разпознат като ден за политически разговор и политически дейности, от друга страна все повече явно наистина жени… Не само жени, всъщност и мъже, идват да подкрепят каузата, която припознават и за мен това абсолютно дава сила и стимул на жертвите на насилие да говорят за проблема си, защото те виждат една критична маса, която разбира проблема и която ги подкрепя".

Още по темата: