Нови, по-строги мерки срещу домашното насилие подготвя Министерството на правосъдието. Те предвиждат извършителите на посегателства към своите близки не само да получават забрана да живеят с тях, но и ще бъдат задължавани да участват в програми за преодоляване на агресията.

"Само за периода от 13 март до края на май месец 2020 г. са подадени над 4000 нови сигнала за случаи на домашно насилие на телефон 112", заяви Любомир Талев, директор на дирекция "Съвет по законодателството" към правосъдното министерство, в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Това са данните за периода, в който у нас беше наложен първия локдаун заради новия коронавирус.

Той коментира, че у нас няма официална статистика, която да следи случаите на насилие и се разчита на данни от МВР. Талев уточнява, че към края на годината има успокояване на ситуацията. 

"Нивото на случаите на домашно насилие остава тревожно високо. За 2020 г. са издадени над 3000 заповеди по Закона за защита от домашно насилие, като една заповед обикновено важи за повече хора", коментира още Талев.

Предвиждат се законово промени, които са подпомогнат жертвите на насилие, лечението на самите насилници и налаганите им санкции. По думите на експерта ще бъде добавена двойно завишена санкция в случай на повтаряне на насилието. Въвеждат се и нови мерки.

"Насилниците ще бъдат задължавани да посещават програма за справяне с агресията, както и такава за справяне със зависимости (наркотични, алкохолни), ако имат такива установени", допълва още Талев.

Предвиждат нови мерки за закрила на жертвите в четири основни насоки, които ще бъдат оформени като социални услуги. Едната е създаване на денонощен телефон, по който ще може да се заяви, когато някой е жертва на насилие и ще получи съвети за действие.

Предвижда се създаване на консултативни центрове, както и на нови кризисни центрове, където в рамките до 6 месеца жертвите да могат да са спокойни, че ще живеят защитени.

"При случай на домашно насилие задължително ще се прилага мярка детето да живее с другия родител, а не с този, който е упражнил домашното насилие", каза още Талев.

Повече вижте във видеото в сайта на bTV Новините.