Адреналин. Бензин в кръвта. Свобода. Може би тези думи най-точно описват живота на жените мотористи. Зад страстта към високите скорости обаче понякога се крият и много грижа, отдаденост на другите и благотворителни кампании. Точно това съчетание обрисува ежедневието на дамите от мотосдружението „Lady Bikers MPowered Bulgaria”.

Историята на Ирина – от домашното насилие към добротворството

Всичко започва, когато Ирина се запознава с мъжа, който от любим съпруг се превръща в насилник. Той е доста по-млад от нея и може би това оказва влияние върху непреодолимите различия помежду им. И двамата имат деца от предишни бракове. Малко след началото на връзката им, в началото на 2018 г., като новогодишен подарък, Ирина разбира, че е бременна и макар че е на 40+ решава да запази детето. Веднага след това идват и проблемите.

„Стълкновението ни започна да се проявява постепенно и към средата на бременността ми стана ясно, че е на ниво ценности и ключови компетенции. Готовността ми за промяна и способността ми да се адаптирам дори и към "новия семеен ред" срещнаха неговата неспособност за решаване на проблеми”, разказва Ирина.

Съпругът ѝ започва лека-полека да превръща дома им в затвор. Икономическа зависимост, лишаване от достъп до интернет, почти непрекъснати телефонни разговори помежду им, за да знае точно какво прави съпругата му във всеки момент от деня, в който не са заедно, и за да се увери, че не разговаря с роднини или приятели, са само част от ежедневния терор, на който е подложена Ирина. Спречкванията помежду им прерастват в спорове, а те ескалират до безумни действия и от страна на двамата.

„Разбирах колко нередно е всичко това и взех решение, че подобен начин на живот не е за мен. Мисълта за нещо такова дори ме плашеше повече от откритата съпротива и конфликтите ни всеки ден. Ясно беше, че е време за рязък обрат”, казва тя.

Ирина осъзнава, че няма време за губене и съставя план за действие. За да се откопчи от насилника ѝ помагат приятели и роднини. След бягството ѝ, заедно  се подслонява в звено "Майка и бебе" към "Анимус", заедно с двумесечната си дъщеричка. Това е последвано от няколко „грешни”, както сама ги описва, действия, които я връщат при съпруга ѝ. Но за пореден път различията помежду им вземат връх и скандалите стават все по-зловещи и болезнени. Ирина не е съгласна да  прави компромиси „в името на мира и децата” и  решава да се откъсне от насилника си завинаги.

„Препроверявах всеки аспект на плана за действие поне по три пъти и не бързах. Чаках точния момент, защото знаех, че ще настъпи”, разказва тя.

След откровен разговор с тогава осемгодишната ѝ дъщеря от предишна връзка и най-близките ѝ хора, се разделя със съпруга си окончателно. „Смятам, че така спасих и себе си, и децата. Част от народопсихологията ни е да сме патриархално възпитани и смирени. Сякаш роднините, съседите, познатите и приятелите на потърпевшите от насилие нерядко предпочитат да си "заровят главата в пясъка", добавя Ирина.

Как сдружението на жените мотористки в България помага на Ирина и на стотици нуждаещи се?

Любовта на Ирина към моторите, високите скорости и свободата на действие, които те ѝ дават, започва преди около десетина години. Но именно тази нейна страст я среща с бъдещото ѝ семейство - женското мотосдружение. „Lady Bikers MPowered Bulgaria". След раздялата на Ирина със съпруга ѝ тя получава помощ и подкрепа от нейна приятелка, която е част от същото сдружение.

„Тогава обстоятелствата налагаха да се крием за период от около три седмици. В това време аз подреждах следващите си ходове. Мотодамите бяха по-близо или по-далече до мен с моралната си подкрепа”, разказва Ирина.

Женската общност сърцато помага не само на Ирина, но и на много други. Мотодамите са организирали много на брой благотворителни инициативи, като това ще продължи да се случва и в бъдеще. Те участват в кампанията на "Българската федерация по мотоциклетизъм", с която осъществяват доставки на храна на нуждаещи се по Великден. Кампанията продължава и в момента - по време на второто затваряне на държавата, както и по Коледа.

Ирина ни напомня, че трябва да правим добро не само по празниците, а през цялата година. В това вярват и всички от мотосдружението.

„И преди началото на тази акция, дамите на две колела се съгласиха да ми помогнат да окажем помощ и на една бъдеща майка, и на една майка с незавидна съдба, която живее с детето си в тежки условия”, споделя мотористката. И двете жени, за които говори тя, се нуждаят както от финансова, така и от морална подкрепа. А Ирина и много други добродеятели им я осигуряват.

„Помощта може да бъде най-различна от традиционните благотворителни базари за събиране на средства за ремонт на подпомаганото защитено жилище, през оказваното съдействие за намиране на работа до психологическата подкрепа и юридическата защита, когато са нужни такива”, добавя тя.

Женската общност организира и инициативи за превенцията на ракови заболявания. През октомври сдружението участва в мото шествие, посветено на превенцията и лечението на рака на гърдата. Мотористките организират поредица от събития, в които информират за важността на ранния скриниг, профилактика на заболяването и поддържане на добро емоционално здраве.

Какви благотворителни инициативи предстоят на „Lady Bikers MPowered Bulgaria”?

На жените от мотосдружението им предстоят още много благотворителни дейности, като първите от тях са свързани с предстоящите коледни празници. Те ще се включат в съвместната инициатива на „Widows sons” и “Masonic Riders” Bulgaria – “Помощ на две колела”. Всяка събота и неделя мотористите ще раздават топъл обяд на нуждаещите се.

„Lady Bikers MPowered Bulgaria” вече пуснаха и агитационен клип, свързан с призив за даряване на кръвна плаза:

Още за жените и моторите: