Салма Хайек започна кампания за борба с домашното насилие над жени по време на карантината заради пандемията от новия коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Номинираната за "Оскар" актриса призовава своите милиони последователи в социалните мрежи да "застанат в знак на солидарност с жените."

Кампанията #StandWithWomen ще се ръководи от "Chime For Change" на модната марка "Гучи" - инициатива, основана от Салма Хайек и певицата Бионсе през 2013 г., като ще помогне на фондовете за борба с домашното насилие по целия свят.

"Ние се оттегляме в домовете си, за да се предпазим от заплахата от COVID-19, но какво ще стане, ако домът ни е самата заплаха?", пита Хайек във видео, споделено с близо 15 млн. последователи в Инстаграм профила на актрисата.

"Толкова е важно да заемем позиция срещу насилието, основано на пола… Наистина можем да постигнем промяна, ако нашите гласове се обединят и крещят: стига толкова", казва актрисата.

Държавите по света издават разпоредби за изолация вкъщи като начин за справяне с COVID-19 кризата, но мерките могат да вкарат много жени в капан вкъщи със своите насилници и те не могат да потърсят помощ.

Родената в Мексико актриса Салма Хайек е номинирана за награда Оскар за ролята си във филма "Фрида" от 2002 г. 

Хайек е най-новата знаменитост, която се присъедини към протеста за насилието над жени по време на карантината, след като Чарлийз Терон стартира подобна кампания през април. Повече от 50 други актриси и водещи се присъединиха към кампанията й.

Кампанията #StandWithWomen се провежда в партньорство с фондацията с нестопанска цел Kering, която се бори с домашното насилие в Америка, Западна Европа и Азия.