Салма Хайек е най-успешната мексиканска актриса в Холивуд. Позната ни е от екшън хитове като “Десперадо” и “Този див, див запад”, а една от най-значимите ѝ и запомнящи се роли в в ролята на Фрида Кало във филма “Фрида”, за който актрисата заслужи номинация за Оскар” и за “Златен глобус”. Пътят ѝ към успеха в Холивуд обаче не е бил лек и още в началото на кариерата си се е сблъскала с дискриминация и сексизъм, както разкри самата тя в интервю за списание “Total Film”.

Преди да започне да получава работа като актриса, Салма Хайек посещава курсове по актьорско майсторство и научава много неща за актьорската игра… които така и не влизат в употреба през първите години:

За съжаление така и нямах възможност да играя в роли, които ми позволяват да използвам нещата, които съм научила. Режисьорите ме караха да говоря по-бързо пред камерата и да звуча по-глупава.

Салма Хайек

За Салма тези първи уроци по актьорско майсторство са били изключително важни и именно те са я убедили страстно да следва кариерния път, който е избрала.

Снимка: Getty Images

Тя си спомня как веднъж, след два дни отсътвие, един от съкурсниците ѝ се е извинил пред преподавателя, че е бил болен. Преподавателят не приел извинението, а на другите казал, че за да бъде извинен един актьор и да не се яви на сцената, трябва или да е мъртъв, или да е в болница. Извинение, че два дни е лежал в леглото, само показва, че актьорът не приема работата си сериозно.

Същият този преподавател друг път се скарал на самата Салма Хайек, която трябвало да изиграе сцена, в която мете, че не държи метлата както трябва. Истинският актьор, казал той, трябва да умее да прави наистина всяко нещо, което изиграва на сцената.

Всички тези уроци в крайна сметка ѝ били полезни, когато започнала да преследва кариера в Холивуд. След като първоначално се сблъскала с полова дискриминация в Мексико, Салма Хайек все пак успяла да стане звезда в родината си. В Холивуд обаче била неизвестна и се оказало доста трудно да пробие.

Снимка: Getty Images

Един от проблемите бил, че не владеела английски перфектно. Силният ѝ акцент ѝ пречел да получи ролите, които иска. Друг проблем бил, че страдала от дислексия, което допълнително затруднявало работата ѝ, която изисквала да чете сценарии на чужд език.

В крайна сметка Хайек се преборила с тези трудности и се превърнала в звезда в САЩ и първата мексиканска актриса с номинация за “Оскар” за главна роля.