И на нас ни се иска мъжете ни да дарят няколкостотин милиона лева за спасяването на „Нотр Дам“, но засега се задоволяваме с новините, че по света има благородни хора, които са готови да отделят значителни суми от състоянието си, за благополучието на всички.

Новината, че съпругът на Салма Хайек ще дари 100 милиона евро за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“, ни накара да се разровим из биографията на останалия в сянка мъж до най-известната мексиканска актриса в Холивуд.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Франсоа Анри Пино е роден на 28 май 1962 г. в Рен, Франция. Той е бизнесмен и син на Франсоа Пино, който е третият най-богат човек във Франция. Франсоа е председател и изпълнителен директор на Kering от 2005 г. и президент на Groupe Artémis от 2003 г. Под неготово управление, Kering спира да се занимава с търговия на дребно и става компания за луксозни стоки. През 1993 г. става президент на CFAO, а през 1997 г. става изпълнителен директор на популярната търговска верига за електроника Fnac.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако тези имена на фирми не ви говорят нищо, то сме сигурни, че модните марки Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen, както и аукционната къща Christie’s, са ви добре познати. Семейство Пино е собственик на всички тях, както и на футболния отбор „Рен“, който се намира на 10-о място във френската Лига 1.

Богатството на семейство Пино се оценява на 37 милиарда долара.

Салма и Франсоа са женени от 10 години. Имат дъщеря Валентина, която се ражда две години преди това. През лятото на миналата година актрисата и бизнесменът подновиха брачните си клетви.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За двойката „Нотр Дам“ освен културно, има и емоционално значение. Домът им се намира в близост до катедралата, а на 14 февруари 2009 година двамата сключват брак само на 2 километра от нея.