"Опашката" е най-новият роман на писателя Захари Карабашлиев. Дали опашката е метафора за връзката ни с дявола, или е хвърчилото, което ще ни донесе свобода - той споделя в студиото на "Тази неделя". 

"Това е роман за промяната. Една жена изведнъж придобива опашка. Какво би променило тази опашка у самата жена, във връзката с нейния обичан мъж и сред околните? Опашката всъщност ни връща в едно предчовешко съществуване."

В книгата има реални събития от политиката и социални събития в България от последната 1 година. Пандемията от коронавирус също повлиява написването и сюжета на книгата. 

"Пандемията ни показа, че можем, без да сме в една сграда, пак да работим и да правим това, което обичаме. Това е и добро, и лошо, защото хората сме социални животни. Макар и без опашки, сме животни."

Идеята за книгата се ражда в разговор със съпругата на писателя.

"Тя е не само първият важен читател, но и човекът, от когото започна всичко. Разговорът какво ще се случи, ако една жена получи опашка, беше зврънцето, което посади идеята за романа." 

Захари Карабашлиев започва книгата като пиеса, но не я реализира заради пандемията. 

Един от героите в романа казва, че за разлика от французите, българите никога не са били истински революционери.

"Аз съм истински патриот, родолюбец, Знам колко е сложно да го кажеш това, но е факт. Знаем колко е трудно да убедиш българина да остави улегналия си живот и да потърси свободата си. Българинът никога не е бил мужик, роб и не е работил в плантацията на робовладелци. Той винаги е бил с един особен суверенитет. Не сме били нито толкова роби, нито толкова свободни. Това е част от нашето ДНК - ние сме такива, каквито сме."

Романът "Опашката" излиза официално на 8.02.2022. 

Цялото предаване "Тази неделя" гледайте на btvplus.bg.