Когато дойдат коледните празници, ароматът на домашно приготвената храна изпълва къщата. Едно от класическите ястия за Бъдни вечер и Коледа са сармите. Те не са просто ястие – те са ритуал, спомен от детството и истинско доказателство за това как с малко съставки може да се създаде кулинарна магия.

Снимка: Личен архив

Тук може да видите няколко рецепти за класически зелеви и лозови сарми.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Но ако искате нещо по-различно - ето 3 варианта, които са удивително вкусни. 

Традицията среща иновацията в три необикновени варианта на това обичано ястие – сарми в лук, с листа от праз и лапад. Всяка от тези рецепти носи своя уникален вкус, текстура и характер, които превръщат обикновеното ястие в истинска наслада. Докато празът добавя фин аромат и нежност, лападът ни връща към свежестта на пролетта, а сармите в лук обещават неочаквана сладост и карамелизирана изненада. 

Смята се, че едни от първите рецепти, в които хапки месо се завиват в листа произлиза още от Древен Египет. Листата, които са ползвали обаче, са били смокинови. В Персия по-късно е описана рецепта за кълцано месо, завито в отделени слоеве от глави кромид лук.

САРМИ В ЛУК 

Необходими съставки:

  • 8 големи глави лук
  • 400 гр ориз

За пълнежа:

  • 1 глава лук
  • магданоз
  • 200 г кайма
  • 1 с.л. доматен сос
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 ч.л.черен пипер
  • 1 ч.л.мащерка
  • 1 ч.л.сол

    За соса:

  • 1 с.л. доматен сос
  • 5 с.л. зехтин
  • 800 мл вода

Начин на приготвяне:

Обелете лука и направете разрез до средата на всяка глава, без да я разделяте. Сложете ги в тенджера, залейте с вряла вода и варете 10 минути на средна температура. След това ги извадете и оставете да изстинат.

За плънката измийте ориза и го накиснете за 15 минути. Нарежете суров лук и магданоз, комбинирайте ги с каймата и овкусете със сол, черен пипер, мащерка, доматен сос и зехтин. Прецедете ориза и го добавете към месната смес.

Отделете слоевете на сварения лук и напълнете всеки с плънка. По-малките слоеве може да сложите да се варят заедно със сармите. Завийте луковите листа и ги наредете плътно в тенджера или гювеч. Залейте с доматен сос, смесен с вода и зехтин, покрийте с обърната чиния и варете на тих огън 50 минути.

Резултатът са ароматни и вкусни сарми, с деликатна миризма на лук.

САРМИ В ЛИСТА ОТ ПРАЗ

Необходими съставки:

  • кайма - 250 г смес (телешка и свинска)
  • ориз - 50 г
  • лук - 1/2 глава
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • бульон - 300 мл телешки
  • черен пипер - смлян
  • сол на око
  • праз - около 30 големи листа

Начин на приготвяне:

Измийте праза, срежете го по дължина от едната страна и отделете големите външни листа. Бланширайте ги във вряща вода за 5 минути, след което ги оставете да изстинат. Вътрешните листа са твърде тесни за сарми, но могат да се използват като подложка. 

Пригответе плънката, като запържите лук и морков до омекване. Добавете каймата, раздробявайте я с лъжица и гответе до промяна на цвета. Прибавете ориза, подправките, доматеното пюре и малко бульон. Гответе, докато оризът поеме течността. 

Напълнете листата праз, като поставите плънка в единия край и сгъвате на триъгълници, докато затворите сармата. Наредете сармите върху слой листа праз в тава, залейте с бульон и печете на 170°C за 35–40 минути. 

По избор можете да сварите сармите в тенджера върху слой листа праз, заляти с бульона, на слаб котлон за същото време.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

САРМИ ВЛИСТА ОТ ЛАПАД 

Необходими съставки:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава кромид лук
  • 100 г ориз
  • 8 домата
  • 5 с.л. олио
  • няколко стръка магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер на вкус
  • листа от лапад 

Начин на приготвяне:

Листата от лапад се попарват в подсолена вода, за да омекнат. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с ориза и към тях се прибавя каймата заедно с малко вода. След като оризът започне да омеква, месната плънка се подправя със ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер и във всяко листо от лапад се слага толкова плънка, колкото да могат да бъдат завити стегнати сармички. Те се редят в тенджера, заливат се със сока от доматите и се варят покрити във фурна за около 1 час.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Повече за традиционните ястия на Бъдни вечер и Коледа четете тук: