Сармите са класическо, вкусно и предпочитано ястие. Без да бягаме от традицията, ви предлагаме един малко по-различен вариант, в който те са с пълнеж от натурален дългозърнест ориз и два вида леща. Важното в рецептата е пълнежът за сармите да бъде приготвен добре, с балансиран вкус и приятна консистенция. Така сваряването на сармите е само финален щрих за цялостен вкус на ястието.
Съставки
- 33 бр. Лозови листа
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 глава Лук
- 1 ч.л. Сол
- 1 с.л. Лимонова кора
- 500 мл Вода
- 100 мл Зехтин
- 50 г K-Bio червена леща
- 50 г K-Bio зелена леща
- 50 г K-Bio дългозърнест натурален ориз
Начин на приготвяне
- 1. Попарете лозовителиста с вряла вода. Оставете за няколко секунди, след което извадете от водатаи отцедете. Ако използвате лозови листа от буркан, изплакнете ги добре, за дапремахнете маринатата, която обикновено е леко солена. В този случай няма нуждада попарвате.
- 2. Нарежете лука ичесъна на ситно и ги задушете в половината количество зехтин.
- 3. Измийте ориза изелената леща и ги добавете в мазнината. Запържете, докато зърната на оризастанат прозрачни.
- 4. Сипете 200 мл вода иоставете да ври, докато течността се изпари.
- 5. Смесете ориза изелената леща с добре измитата червена леща. Тя има нужда от съвсем малкотермична обработка, за да стане готова, затова не се вари предварително. Получавасе интересна смес от 3 цвята и различни текстури. Настържете лимоновата кора иразбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
- 6. Надъното на дълбока тенджера поставете няколко лозови листа. В останалите сложетепо малко е плънката и завийте на тънки, дълги сарми или форма, която е удобназа вас.
- 7. Подредете сармитеплътно една до друга. Отгоре сипете останалата част от зехтина и водата. Похлупетеи варете на слаб огън 25 минути.
- 8. Може да поднесетесармите с лимонов сок и едро нарязани орехи на Бъдни вечер или със сос откисело мляко и копър на Коледа.