Лятотото е времето, когато може да съберете много пресни и лековити билки. Има ги както по полетата около морето, така и в планината. С нарязани билки - пресни, сушени или замразени, може да направите вкусни и уникални като вид желета, които да съхранявате дълго време, да мажете палачинки или филии, а защо не и да дадете като подаръци!
Можете да направите билково желе с ябълки (като използвате и семките им), които са естествен източник на пектин. Алтернативно, можете да използвате течен или прахообразен пектин, с който бързо ще получите желаната консистенция.
Съставки
- 5 стръка Розмарин
- 1/2 ч.л. Краве масло
- 2 ч.ч. Захар
- 2 с.л. Пектин
- 1 с.л. Лимонов сок
- 8 стръка Мащерка
- 2 ч.ч. Бяло вино
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте виното, мащерката и розмарина, докато сместа започне кипне. Изключете котлона, покрийте с капак и оставете настрани за 30 минути.
- 2. Поставете кухненска кърпа в голям тенджера и я напълнете с вода. Сложете капачките за буркани във водата и ги оставете, докато кипне. Така омекват гумените им уплътнения и правят по-добър контакт. Може да ги оставите в топлата вода, докато дойде време да ги използвате. След като махнете водата от котлона, може да сложите и бурканите, за да се затоплят.
- 3. Извадете мащерката от виното. То трябва леко да се е ароматизирало на билките.
- 4. В голям съд разбърквайте заедно виното, лимоновия сок и пектина. Сложете на среден котлон и бъркайте, докато сместа кипне.
- 5. Добавете захар и продължете да бъркате непрекъснато.
- 6. Сложете маслото и разбъркайте добре. Отстранете пяната с лъжица.
- 7. Сипете горещото желе в топлите бурканчета, като не ги пълните съвсем до горе.
- 8. Поставете капачките на бурканите. Сложете бурканчетата да поврат за 5 минути. След това извадете върху кърпа и оставете да се охладят.