Една класическа рецепта за нещо вкусно, което обикновено приготвяме по-често около Коледа. за по-богат вкус на тези сарми, може в съда, вкойто ги варите, да добавите свински ребра, бекон и сухи люти чушки. Подправките, които отиват на ястието, са черен и червен пипер, чубрица и сминдух. Но по желание може да добави кимион и джоджен. 
 

Изберете само здравите и цели листа от зелката, за да не излиза пълнежа, докато ги готвите. изрежете средната жилка, за да не ви пречи при сгъване. Тя е и по-трудна за ядене, защото е твърда и жилава. 


Приятна гарнитура за сармите е киселото мляко. 

Съставки

  • 1 ч.л. Ронена чубрица
  • 1 с.л. Червен пипер
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Сол
  • 2 глави Лук
  • 600 г Кайма от свинско месо
  • 1 ч.ч. Бял ориз
  • 1 бр. Зеле
  • 5 с.л. Олио

Начин на приготвяне

  • 1. Накъсайте листа от зелката. Изберете здравите. Ако е нужно, отстранете средната жилка. Поже внимателно да ги разточите с точилка. Така се загъват по-лесно. 
  • 2. Нарежете лука на ситно и го задушете в малко олио.
  • 3. Прибавете каймата. Оставете да се готви, като бъркате, докато стане златиста.
  • 4. Почистете и измийте ориза. Добавете го към каймата. Сипете и 1 ч.ч. топла вода.
  • 5. Овкусете с подправки. оставете да се готви 5-7 минути, за да се смесят всички вкусове.
  • 6. Разпределете плънката по дължината на зелевото листо. Може да завиете като пакет или на руло (както се навива баница), след това за оформите като охлюв (спирала).
  • 7. Подредете сармите в тенджера или в керамичен съд. За повече пикантност може да натрошите  сухите люти чушки между тях. Ако ще хапват и деца, може да пропуснете тази стъпка.
  • 8. Поръсете с олио. 
  • 9. Отгоре поставете чиния, обърната на обратно, за да притисне сармите. Долейте с толкова хладка вода, колкото е достатъчно, за да покрие сармите. Оставете да се вари на бавен огън 90 минути.