Отбелязваме края на коледните пости с един от най-хубавите празници по това време на годината - Бъдни вечер. Тогава всички се събират край семейната трапеза, в камината се слага дебелият бъдник да гори, а на масата се сервират традиционни постни ястия – задължителният боб, зелевите сарми, благият ошав, грейналият тиквеник, хлябът, пълнените с боб.

  • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
  • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
  • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
  • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
  • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
  • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
  • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
  • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
  • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков
  • Любов, семейство, деца - големият хороскоп за януари 2023 г.

Обичаят повелява броят на гозбите да бъде нечетен – 7 или 9. В това число домакинята приготвя варено жито и царевица, салатата от кисело зеле и люти чушки, захаросани орехи и плодове.

Греяната ракия (с мед или захар) и червеното вино също имат своето основно място на трапезата. 

Колкото по-отрупана и пъстра е трапезата, толкова по-берекетлия ще бъде идващата нова година. Избрахме няколко рецепти на най-старите и традиционни ястия, които българските домакини готвят и сервират на трапезата за Бъдни вечер.

Боб в гърне с джоджен

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Содена питка с паричка

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Постни зелеви сармички

Пълнени чушки с ориз

Печени цели ябълки

Варено жито

Ошав

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos