Отбелязваме края на коледните пости с един от най-хубавите празници по това време на годината - Бъдни вечер. Тогава всички се събират край семейната трапеза, в камината се слага дебелият бъдник да гори, а на масата се сервират традиционни постни ястия – задължителният боб, зелевите сарми, благият ошав, грейналият тиквеник, хлябът, пълнените чушки с боб.

Обичаят повелява броят на гозбите да бъде нечетен – 7, 9 или повече. В това число домакинята приготвя варено жито и царевица, салатата от кисело зеле и люти чушки, захаросани орехи и плодове.

Греяната ракия (с мед или захар) и червеното вино също имат своето основно място на трапезата. 

Колкото по-отрупана и пъстра е трапезата, толкова по-берекетлия ще бъде идващата нова година. Избрахме няколко рецепти на най-старите и традиционни ястия, които българските домакини готвят и сервират на трапезата за Бъдни вечер.

Боб в гърне с джоджен

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Содена питка с паричка

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Постни зелеви сармички

Пълнени чушки с ориз

Печени цели ябълки

Варено жито

Ошав

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos