Традиционното българско ястие боб в глинено гърне е много атрактивно при поднасяне.
Съставки
- 1 ч.л. Джоджен
- 4-5 с.л. Олио
- 1.2 стрък Праз
- 1 глава Лук
- 2 ч.ч. Бял боб
- 1 с.л. Червен пипер
- 1 бр. Морков
Начин на приготвяне
- 1. Бобът се накисва във вода за една нощ. На сутринта се измива под течаща вода и се изсипва в дълбоко глинено гърне с капак.
- 2. Лукът и морковът се нарязват на дребно и се добавят към боба.
- 3. Подправките и половината олио също се слагат и се разбъркват.
- 4. Гърнето се слага във фурна или на котлон да ври, докато фасулът омекне.
- 5. Останалото олио се сгорещява в дълбок тиган и в него се запържва ситно нарязаният праз.
- 6. Прибавя се червеният пипер при непрекъснато бъркане. Сипват се и 2 черпака от сварения фасул.
- 7. Съдържанието на тигана се връща в гърнето. Разбърква се и се осолява на вкус. Оставя се да ври още 10-ина минути.
- 8. Листенце магданоз би стояло чудесно като декорация преди поднасяне.