Ритуалната содена питка на Бъдни вечер вещае, че на когото се падне коматът с парата, той ще печели парите в дома през идната година.
Рецепта за домашна содена питка:
500 г брашно
250 мл хладка вода
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат содата, солта, оцетът и олиото. Замесват се с брашното и на малки порции се долива хладка вода.
Месенето продължава около 10 минути до гладко тесто. Смята се, че за да е вкусна питката за Бъдни вечер, е добре да се удари 30 пъти в кухненския плот.
От тестото се отделя едно топче за украса на питката. Слага се монета, завита в алуминиево фолио, в средата на питката.
Отгоре може да се направи, както повелява традицията кръст от малко тесто или да се нарисува кръст с дупчици от клечка.
Пече се в загрята фурна на 180°С до готовност.