Ритуалната содена питка на Бъдни вечер вещае, че на когото се падне коматът с парата, той ще печели парите в дома през идната година.

Рецепта за домашна содена питка:

500 г брашно

250 мл хладка вода

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. сол

1 с.л. оцет

1 с.л. олио

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат содата, солта, оцетът и олиото. Замесват се с брашното и на малки порции се долива хладка вода.

Месенето продължава около 10 минути до гладко тесто. Смята се, че за да е вкусна питката за Бъдни вечер, е добре да се удари 30 пъти в кухненския плот.

От тестото се отделя едно топче за украса на питката. Слага се монета, завита в алуминиево фолио, в средата на питката.

Отгоре може да се направи, както повелява традицията кръст от малко тесто или да се нарисува кръст с дупчици от клечка.

Пече се в загрята фурна на 180°С до готовност.

  • Виктория Георгиева е вегетарианка и предлага различно празнично ястие
  • Рецептата на Нели Хаджийска за цяло печено прасенце
  • Алекс Кръстева: На Коледа получих предложение за брак от съпруга ми
  • Мила Роберт: "Коледен дух" нямам от дете, стоя със своя си дух по всяко време на годината
  • Ясни са победителите в конкурса "Магията на украсата"
  • "Златната" Християна Тодорова с курабийките на баба и вълшебна Коледа
  • Биляна Гавазова: Прегръщайте семействата си повече и по-силно от всякога!
  • Елена Яръмова: Коледа е любимият ми празник - топлина, уют, обич и вълшебство с цялото семейство
  • Веси Бонева и Яви: Най-хубавата Коледа е тази, която предстои, защото сами творим съдбата си
  • Гласувай за най-добра коледна украса!