Ритуалната содена питка на Бъдни вечер вещае, че на когото се падне коматът с парата, той ще печели парите в дома през идната година.

Рецепта за домашна содена питка:

500 г брашно

250 мл хладка вода

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. сол

1 с.л. оцет

1 с.л. олио

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат содата, солта, оцетът и олиото. Замесват се с брашното и на малки порции се долива хладка вода.

Месенето продължава около 10 минути до гладко тесто. Смята се, че за да е вкусна питката за Бъдни вечер, е добре да се удари 30 пъти в кухненския плот.

От тестото се отделя едно топче за украса на питката. Слага се монета, завита в алуминиево фолио, в средата на питката.

Отгоре може да се направи, както повелява традицията кръст от малко тесто или да се нарисува кръст с дупчици от клечка.

Пече се в загрята фурна на 180°С до готовност.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел