Сармичките се поливат със запържено в червен пипер олио преди да се сервират.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 1 щипка Черен пипер
- 1 щипка Чубрица
- 130 мл Олио
- 250 г Булгур
- 150 г Сушени сини сливи
- 900 г Кисело зеле
- 1 ч.ч. Зелев сок
- 1 с.л. Червен пипер
- 1 глава Лук
Начин на приготвяне
- 1. Почистеният и измит булгур се накисва в студена вода за 1 час.
- 2. Сливите се почистват от костилките, нарязват се на ситно и се накисват за 1 час в гореща вода.
- 3. Отстраняват се дебелите жилки от зелевите листа.
- 4. Нарязаният на ситно лук се запържва в олиото и се добавя отцеденият булгур. Сместа се задушава за около 3 минути.
- 5. Слагат се подправките и сините сливи. Получената смес се залива с 1 ч.ч. гореща вода. Задушава се плънката, докато изпие водата.
- 6. Сармите се завиват и се нареждат в тенджера, заливат се с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. гореща вода. Варят се на слаб огън до готовност.