Вареното жито, украсено със стафиди и полято с пчелен мед и настъргани орехи е питателна следобдна закуска или десерт след лек постен обяд.

Съставки

  • 1 ч.ч. Орехови ядки
  • 2 с.л. Галета
  • 1 ч.ч. Пудра захар
  • 1 пакетче Ванилия
  • 1 щипка Сол
  • 1 ч.ч. Лимонова кора

Начин на приготвяне

  • 1. Житото се измива добре и се слага в дълбока тенджера с 6 чаени чаши вода.
  • 2. Добавя се щипка сол. Вари се на умерен огън, докато изври водата.
  • 3. Житото е готово, когато зрънцата започнат да се разпукват. Тенджерата се маха от котлона и се оставя с капака, докато изстине.
  • 4. Житото се слага в широка купа и се добавят галета, орехи и пудра захар.
  • 5. Поръсва се с ванилия и се настъргва на ситно ренде кората на един лимон. Разбърква се с дървена лъжица.
  • 6. По желание се поръсва с канела и се добавят стафиди.