Вареното жито, украсено със стафиди и полято с пчелен мед и настъргани орехи е питателна следобдна закуска или десерт след лек постен обяд.
Съставки
- 1 ч.ч. Орехови ядки
- 2 с.л. Галета
- 1 ч.ч. Пудра захар
- 1 пакетче Ванилия
- 1 щипка Сол
- 1 ч.ч. Лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1. Житото се измива добре и се слага в дълбока тенджера с 6 чаени чаши вода.
- 2. Добавя се щипка сол. Вари се на умерен огън, докато изври водата.
- 3. Житото е готово, когато зрънцата започнат да се разпукват. Тенджерата се маха от котлона и се оставя с капака, докато изстине.
- 4. Житото се слага в широка купа и се добавят галета, орехи и пудра захар.
- 5. Поръсва се с ванилия и се настъргва на ситно ренде кората на един лимон. Разбърква се с дървена лъжица.
- 6. По желание се поръсва с канела и се добавят стафиди.