Елдата влиза в много диети, защото не съдържа глутен. Кашата от елда е засищащо вариво, което бързо се приготвя. Може да се консумира, както за закуска, така и за вечеря, защото съдържа пектин, който помага за отстраняване на токсичните и ненужни вещества от организма. Препоръчва се срещу висок холестерол, остеопороза, хипертония, диабет, косопад и чупещи се нокти.

Рецепта за каша от елда за 4 порции

Необходими продукти

  • 2 чаши елда
  • 4 чаши вода
  • 4 с.л. белен сусам
  • 1/2 ч.л. смлян кимион
  • 2 с.л. сладка царевица
  • 3-4 черни маслини
  • 1 лимон

Начин на приготвяне

Зърната елда се сваряват във вода, докато се разпукнат. След това се измиват под студена вода в гевгир.

Към сварената елда се прибавя сусамът. Овкусява се със смлян кимион, чийто пикантен вкус подобрява апетита. Добавят се царевичните зърна и маслините без костилки, нарязани на колелца.

Към всяка порция може де се предложи четвъртинка лимон. Според вкуса се добавя и сол.

От елда може да си приготвите полезен постен десерт. Към сварената и прецедена елда, описано по-горе, може да прибавите 2 лъжици домашно сладко, сушени плодове по избор и маково семе.  

Рецепта за елда със зеленчуци по сибирски - вижте в следващото видео.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK