Повече от 300 000 българи носят името Иван, Иванка или техните производни. Това прави „Иван“ едно от най-често срещаните имена в страната!

В случай, че се чудите как толкова много пора празнуват на един ден – както на повечето празници, с приятна компания и вкусна храна. Но какво се слага на трапезата на Ивановден?

Подготвили сме ви четири традиционни рецепти за масата на Ивановден + още една бонус. Вижте с какво можете да зарадвате имениците днес:

На Ивановден подобава трапезата да бъде отрупана с много гозби. Сред основните блюда са свинското със зеле, свинските ребра и баницата с масло и сирене. Обичаите повеляват именно на този ден да се опита и от домашно приготвената печена луканка сушуница. Яде се постен фасул, а за десерт се сервира ошав и варено жито.

БАНИЦА С МАСЛО И СИРЕНЕ

Продукти:

  • 500 г кори
  • 300 г сирене
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. сода
  • 250 г краве масло

Приготвяне:

Разточените (или готови кори) се наръсват с малко от затопленото масло и плънка от смесените кисело мляко, сода, яйца, сирене и масло. Корите могат да се навият или да се сложат една върху друга. Пекат се в силна фурна.

ПЕЧЕНА ЛУКАНКА (ШУШУНИЦА)

Продукти:

  • 300 г луканка или сух суджук

Приготвяне:
Луканката или суджукът се обелва, потапя се за малко във вода и се пече на скара.

СВИНСКИ РЕБРА СЪС ЗЕЛЕ

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Продукти:

  • 500 г свински ребра
  • 2 едри кисели зелки
  • 250 г мас
  • 200 г зелева чорба
  • 2 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус

Приготвяне:
Месото се посолява малко и се наръсва с червен пипер. Зелето се нарязва на ситно, изстисква се от чорбата и се нарежда в тенджера в следния ред: зеле, месо, зеле и т.н. най-отгоре се поръсва още малко червен пипер. Ястието се залива с разтопената мазнина (или олио), зелевата чорба и малко топла вода. Захлупва се плътно и се вари дълго на не много силен огън.

ОШАВ

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Продукти:

  • 500 г сушени сливи, ябълки и круши
  • 100 г мед
  • сушен карамфил