Повече от 300 000 българи носят името Иван, Иванка или техните производни. Това прави „Иван“ едно от най-често срещаните имена в страната!
В случай, че се чудите как толкова много пора празнуват на един ден – както на повечето празници, с приятна компания и вкусна храна. Но какво се слага на трапезата на Ивановден?
Подготвили сме ви четири традиционни рецепти за масата на Ивановден + още една бонус. Вижте с какво можете да зарадвате имениците днес:
На Ивановден подобава трапезата да бъде отрупана с много гозби. Сред основните блюда са свинското със зеле, свинските ребра и баницата с масло и сирене. Обичаите повеляват именно на този ден да се опита и от домашно приготвената печена луканка сушуница. Яде се постен фасул, а за десерт се сервира ошав и варено жито.
БАНИЦА С МАСЛО И СИРЕНЕ
Продукти:
- 500 г кори
- 300 г сирене
- 1 кофичка кисело мляко
- 4 яйца
- 1 ч.л. сода
- 250 г краве масло
Приготвяне:
Разточените (или готови кори) се наръсват с малко от затопленото масло и плънка от смесените кисело мляко, сода, яйца, сирене и масло. Корите могат да се навият или да се сложат една върху друга. Пекат се в силна фурна.
ПЕЧЕНА ЛУКАНКА (ШУШУНИЦА)
Продукти:
- 300 г луканка или сух суджук
Приготвяне:
Луканката или суджукът се обелва, потапя се за малко във вода и се пече на скара.
СВИНСКИ РЕБРА СЪС ЗЕЛЕ
Продукти:
- 500 г свински ребра
- 2 едри кисели зелки
- 250 г мас
- 200 г зелева чорба
- 2 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
Приготвяне:
Месото се посолява малко и се наръсва с червен пипер. Зелето се нарязва на ситно, изстисква се от чорбата и се нарежда в тенджера в следния ред: зеле, месо, зеле и т.н. най-отгоре се поръсва още малко червен пипер. Ястието се залива с разтопената мазнина (или олио), зелевата чорба и малко топла вода. Захлупва се плътно и се вари дълго на не много силен огън.
ОШАВ
Продукти:
- 500 г сушени сливи, ябълки и круши
- 100 г мед
- сушен карамфил