На 7 януари православната църква чества Деня на свети Йоан Кръстител (Ивановден) - последният старозаветен пророк. Наречен е още Предтеча, защото е вървял преди Христос и е подготвял хората за неговото рождение.

Българските обреди и обичаи на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената на Йордановден (6 януари) вода. Този ден се счита за края на "мръсния" период и време за обръщане към доброто, берекета и щастливия живот.

Ивановден е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година. Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (украсен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. То също е длъжно да занесе подаръци на кумовете.

Традиция е да се посетят и имениците, като в някои райони има обичай те да бъдат ритуално къпани в реката. Онзи, който не желае да се изкъпе, трябвало да откупи тази привилегия и да понесе пръскането с вода за здраве.

В България имен ден празнуват над 350 000 българи. На Ивановден празнуват хората с имена Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йото, Йоана, Йоанка, Жана, Ваньо, Ваня, Яна и производни. 

Честит имен ден на всички празнуващи! Здраве и късмет през Новата година!