Знаете ли защо за краткия си живот съм свикнал с блъскането в задушните тролеи и метрото в час пик, но не мога да свикна с електрическите скутери? Защото са върхът на наглостта. Мислех си, че това са велосипедистите, за тях правила за движение не съществуват, нищо че са ППС. Знам го като активен велосипедист в града, където съм гледал шоуто от първия ред.

Градът за велосипедиста е "табула раза", ако мога така да се изразя по-философски - чиста дъска. Градът за велосипедиста не е тризимерно пространство, а само права линия в имагинерното пространството, която трябва да бъде пресечена по възможно най-бързия начин.

Съответно всичките улици, подлези, тротоари, бордюри, паркове и детски площадки са подробности, които нямат никакво значение между пътя от точка А до точка Б. Да не говорим за хората, движещите се сред тези абстрактни градски понятия, камо ли скоростта, с която преминават покрай тях. Скърцането на дискови спирачки е способно да предизвика внезапен тинитус у здраво ухо, но нищо не може да се сравни с удара на кормило в гърба, което наистина може да те изкорми.

Снимка: iStock

Но да не се отклонявам - това е нищо в сравнение с електрическите скутери, защото са още по-дребни и досадни - нещо като бълхи в кучешка козина, от които няма отърване. Цената за приличните модели никак не е ниска, но веднъж качили се върху един от тях, вие ставате центъра на Слънчевата система, Млечния път и изобщо Вселената, която както знаем, е без начало и край.

Дали общественият ред има някакво значение, при положение че трябва да стигнете някъде максимално бързо, карайки електрическия си скутер във велоалеята на насрещното платно? Не, разбира се. Защото скутерите са проектирани да ускоряват бързо и да поддържат прилична скорост - такива, че дори да не чуете крещящите хора зад вас.

Един популярен сюжет: карате електрическия си скутер, а двама души ходят рамо до рамо на тротоара... "Какво по дяволите си мислят, че правят там? Варда!" - знаем, че това е мисълта, която изниква в съзнанието ви, но ако ви е останал поне грам самосъзнание в главата, ЗАБАВЕТЕ.

Снимка: iStock

Трябва да знаете, че всички пешеходци мразят тези неща, които карате. Не само, че създават бъркотия из улиците на града, но най-страшно е "импровизираното торпедо", в което скоростта на електрическите скутери ви превръща. Замисляли ли сте се, че дори не носите каска на главата си, а само слънчеви очила и безжични слушалки AirPods? Оставете тези камикадзета, електрическите скутери, в миналото, където им е мястото - Втората световна война отдавна свърши.

Ето какво още не искам да преживея.