Изправени пред перспективата да си намерят нормална работа, инфлуенсърите започват да ронят по-едри сълзи и от дъжда в "Матрицата". Изправен пред перспективата да преживея още едно лято с инфлуенсъри в Инстаграм, почвам да се чувствам по същия начин.

Не искам да кажа, че да си инфлуенсър е нещо лошо - ако наистина си такъв, а не се правиш за няколко лева на пост. Аз съм нормален човек с нормална работа и сигурно за децата на 13 изглеждам като като човек, който си губи времето, вместо да преследва новата Американска мечта - да имаш армия от последователи в социалната мрежа, стотици хиляди, още по-добре милиони.

Но, хей, не всеки иска да бъде новата Ким Кардашиян или Кайли Дженър, защото не всеки иска да бъде известен с това, че е известен. Понеже е необходимо да внесем едно уточнение - истинските инфлуенсъри са тези, които провокират и променят мисленето на хората, а не тези, които им показват как да си лакират ноктите на ръцете с десет различни нюанса на розовия цвят.

Снимка: iStock

Така например инфлуенсъри могат да бъдат Бил Гейтс или Ричард Брансън. Но знаете ли какво? Те са прекалено заети с това да променят реално живота на хората по света, вместо да се снимат по бански, излегнати в гумено фламинго.

Инфлуенсърите в Инстаграм нямат никаква кауза и това личи по целия измит като ванилово кремче поток от снимки, които могат да убият апетита на всеки. Но парите, които печелите от фалшивия начин на живот, прокламиран в постовете, не миришат, нали? Да си инфлуенсър вече не е нищо повече от бизнес модел, но моля ви, повлияйте върху живота, като лишите Инстаграм от фалша.

Съчувствам ви, инфлуенсъри, наистина ви съчувствам. Защото един ден Страшният съд на Новия дизайн и Светия алгоритъм в Инстаграм - и това няма да е много далече - ще зарови това препитание в миналото, което изобщо не трябваше да бъде зачевано. 

Вие не четете книгите, с които се снимате; не карате колите, пред които се снимате; не пътувате никъде, без да снимате платена промоция; най-голямото ви предизвикателство в живота е да снимате без филтър... И не на последно място - някой няма да иска да гледа снимките ви, ако не сте по гащи.

Ето какво още не искам да преживея.