"Некои хора изпаднаха в паника, че праим навалица като у Пловдив на Металика", редят Ицо Хазарта, Буч и Бат Венци във "Втора цедка", един от хитовете в славните години на "Ъпсурт".

Вече минаха 20 години от онази нощ на 11 юни 1999-а, която никой присъствал няма да забрави, докато диша - концертът на "Metallica" на стадион "Пловдив" в Града под тепетата.

Днес Ицо Хазарта все още прави "Неприличен рап", но какво се случи с концертите на стадион? Нямам спомен да е имало такъв в България през последните три-четири години.

Заради липсата на критична маса хора, вълнуващи се от музиката и плащащи за билети, достатъчни да напълнят стадион, поле на бойните действия за големите музикални събития в страната стана столичната зала "Арена Армеец", където сме били дори на концерт на… "Ъпсурт".

Но не само "Ъпсурт" вече се разпаднаха, а през последните години изчезна и фестивалната култура в България. Всичко започва да звучи като някакъв омагьосан кръг, от който няма измъкване, нали?

И да, и не. Докато народонаселението не започне да вади пари от портфейла си за култура и изкуство, а не само за ядене и пиене из заведенията в полите на Витошка.

Защото чуждите банди и изпълнители забравиха къде са стадионите на България - и това лято няма да има голям концерт на стадион - не само в София, но никъде в страната.

Залите и клубовете обещават някои интересни имена ("Cypress Hill", "Garbage", допълвайте), но моля ви, някой да върне това усещане за енергия, където му е мястото - на стадионите.

Ето какво още не искам да преживея.