Боровинките са изключително богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които предпазват от негативните ефекти на окисляването и свободните радикали. Те често са наричани "суперхрана" заради ниското си съдържание на калории и невероятни ползи за здравето. Вижте редица причини, поради които този горски плод трябва да бъде част от ежедневното ви меню. А ако вече обичате да похапвате боровинки, сигурно ще ви е любопитно да научите коя е най-"синята" страна в света - около 17% от общата площ на Швеция е покрита с боровинки.
1. Грижа за кожата
Антоцианинът помага на боровинките да се борят с окислителното увреждане на ДНК, докато изобилието от витамин С е основен фактор за изграждането на колаген. Затова редовната им консумация може да помогне за намаляване на признаците на стареене, бръчки, старчески петна и акне. Семейната лекарка Томи Мичъл посочва консумацията на боровинки като прост начин, с които да изглеждаме по-млади: "Ако искате кожата ви да изглежда по най-добрия начин, включете повече здравословни храни като сьомга, авокадо, боровинки, куркума и спанак в диетата си".
2. Поддържат здравето на сърдечно-съдовата система
Боровинките съдържат полифеноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и могат да допринесат за здравето на сърцето и да намалят други сърдечни проблеми. Те също така могат да регулират кръвното налягане. Едно от тези чудодейни "лекарства" е боровинката, която е не само вкусна, но и помага ефективно да се намали рискът от появата на различни заболявания. Според резултати от изследвания, проведени в университета Съри, има връзка между консумацията на боровинки и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, които заемат първите места сред най-разпространените причини за смърт в САЩ. Според проучването, тъй като боровинките са богати на антоцианини, редовната им консумация значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антоцианините са растителни пигменти, намиращи се в плодовете и зеленчуците, които са сини, червени или лилави, което означава, че те буквално придават цвета на боровинките. Резултатите от проучването на Университета в Съри са подкрепени от друго проучване, публикувано в Journal of Gerontology, което установява, че редовната консумация на боровинки помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на тонуса на кръвоносните съдове.
3. Лек за стреса и психичното здраве
Кои храни могат да помогнат в борбата със стреса? Имено боровинките са сред суперхраните, които имат доказани резултати като антистресори във всекидневието ни. Благодарение на високото съдържание на флавоноидни и антиоксиданти те са известни и с противовъзпалителните си свойства. През 2017 г. едно проучване специално анализира връзката между храните с високо съдържание на флавоноиди и риска от развитие на депресия. Заключението е, че изглежда има връзка между консумацията на антиоксиданти и подобряването на настроението ни.
4. Отслабване
За да се отървете от мазнините по корема, трябва да вкарате боровинки в хранителния си режим, уверява диетоложката Мелиса Митри, като посочва горските плодове сред ефективни храни за отслабване. Според нея ягодите, къпини и боровинки ускоряват изгарянето на мазнини и предотвратяват отлагането на излишни мазнини. Американската диетоложка Лиза Янг също смята, че в хладилника на човек, който иска да отслабне, трябва да има боровинки. Те имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ви помага да се чувствате сити, казва тя. Янг съветва да купувате плодовете пресни или замразени и да ги ядете с кисело мляко.
5. Борба с диабета
При диабет е много важно да се обърне внимание на това какво трябва да се яде и какво да се избягва, защото грешките в храненето могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително преждевременна смърт... Много хора не знаят, че имат диабет, докато не получат усложнения. Те консумират различни храни и напитки, които влияят на организма им. Някои храни са безвредни, докато други предизвикват натрупване на глюкоза в кръвта и повишават нивата на захар. Ако сте изложени на риск от развитие на диабет или ако вече имате диабет, вашата диета играе голяма роля за възстановяването ви. Поддържането на подходяща и балансирана диета ще ви улесни в борбата с болести като диабет. Плодовете са естествени захари, но за разлика от сладкишите, те са богати на фибри и антиоксиданти, наречени полифеноли. Горските плодове, като къпини, боровинки, ягоди и малини, са богати на фибри и антиоксиданти. Тези вещества подобряват здравето на сърцето, стабилизират кръвното налягане и повишават нивата на "добрия холестерол". Това, че храната е здравословна, не означава, че трябва да я консумирате в неограничени количества и че не можете да качите излишни килограми от нея. Поради тази грешка мнозина попадат в капана, да речем, на плодовете и зеленчуците, без да осъзнават, че дори тези храни, ако се приемат неконтролируемо, могат да бъдат вредни. Имайте предид, че боровинките могат да понижат нивата на кръвната захар под нормалното, което е опасно за диабетиците. Тези плодове разреждат кръвта, така че бъдете внимателни. Една чаша боровинки дневно е препоръчителното количество.
6. Намаляват лошия холестерол
Изследванията показват, че фибрите и антиоксидантите могат да помогнат за разтварянето на лошия холестерол. Проучвания в Journal of the Academy of Nutrition разкриват, че ежедневната консумация на боровинки помага за подобряване на кръвното налягане и артериалната скованост при жените.
7. Помагат при нисък хемоглобин
Диетоложката Евгения Дегтяникова посочва редица продукти, които помагат за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта. "При нисък хемоглобин червеното месо (говеждо, агнешко) и карантия, както и витамин С в боровинки, кисело зеле, киви, броколи, ще ни помогнат да усвоим желязото", казва тя. Експертката допълва, че ниският хемоглобин ще доведе физиката ни до пълен упадък: проблеми с щитовидната жлеза, с женската репродуктивна система, чернодробна дисфункция и детоксикация. Няма да имате сили и енергия да станете от леглото сутрин, косата ще започне да пада, ноктите ще се чупят.