Сладка пухкава съблазън от тесто и домашно боровинково сладко.
Съставки
- 1-2 ч.л. Нишесте
- 1 1/2 ч.ч. Сладко от боровинки
- 225 г Краве масло
- 1/2 ч.л. Сол
- 2 1/2 ч.ч. Брашно
- 1 ч.л. Лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1. Кубчета студеното масло се нарязват и се разбъркват с брашното, докато се получат трохи.
- 2. Добавят се яйцето и около ½ ч.ч. студена вода и се замесва тестото.
- 3. Оставя се в хладилник за ½ час.
- 4. Тестото се разточва и се слага във форма с диаметър 23 см. Надупчва се с вилица.
- 5. Основата се намазва със сладко от боровинки, напръсква се с лимонов сок и се поръсва с нишесте.
- 6. Пече се в загрята до 180 градуса фурна до златисто.
- 7. След изваждане от фурната сладкишът се оставя да изстине и да престои няколко часа преди нарязване, за да не се разтече плънката.