Левурдата е онази зелена, широколистна трева, която носи специфичния аромат на чесън и изпълва гъсто сенчестите поляни в гората от април до юни. Най-полезна и вкусна е тя, когато се бере в началото на разтежа си - тогава листата й са тънки, крехки и с най-много полезни свойства. Левурдата разширява кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, нивото на холестерола в кръвта и усилва сърдечните съкращения. Освен това притежава силно фитоцидно действие, като убива причинителите на различни инфекциозни заболявания - стрептококи, стафилококи, причинители на грип и дизентерията, и др.). Известна е още с имената мечи лук (след зимен сън, събудените мечки ядат левурда), див чесън и леорда.

Заради ценните си вкусови качества, през 19 в. млякото на кравите, хранени с левурда в Швейцария, било продавано двойно по-скъпо. 

Най-бързото ястие, което може да направите с левурда, е салата. Към нарязаните листа добавете краставичка, репички и сварени яйца и имате чудесна пролетна свежест в чиния. 

Малко по-богат и плътен вкус ще получите, ако добавите заквасена сметана или цедено кисело мляко. 

Крем супата от левурда и картофки става копринено гладка, когато се добави малко прясно мляко и масло. Овкусява се със ситно нарязани орехи или кедрови ядки. 

Съставки

  • 40 г Орехи
  • 350 мл Зехтин
  • 500 г Левурда
  • 2 ч.л. Ябълков оцет
  • 50 г Пармезан

Начин на приготвяне

  • 1.  Листата на левурдата се измиват добреи се отцеждат върху кухненска хартия.  
  • 2. Нарязват се на едро и се слагат в пасатор. Сипва сеполовината количество от зехтина, също така оцета, соли меда и сепасира. Останалата част от зехтина се добавя постепенно. Ако листата сапо-месести, може да поеме и повече количество мазнина. Ако са по-крехки, може да не енужно да слагате всичко. 
  • 3. Левурдата се пасирасе, докато стане на каша. Орехите се запичат на сух тиган и се нарязват на много ситно. Добавят се към левурдата, заедно с настъргания пармезан. Обърква се добре.  
  • 4. Сместа се сипва в бурканчета, като отгоре се налива малко количество зехтин, за да запечати пестото. 

     

  • 5. Добре е бурканите да се съхраняват в хладилника. Имайте предвид, че с времето ароматът на див чесън се засилва. Ако е нужно, когато изпозлвате пестото - върху филийка, крекери, сосове и друго, добавете още зехтин, оцет и ядки, за да балансирате вкуса и аромата.