По традиция на Гергьовден се приготвя печено агне. На много места се правят чевермета на открито и се готви само чисто месо. На други още от предния ден се палят пещите, за да се достигне навреме нужната температура за изпичане на агнето. В домашни условия се пече най-често и лесно във фурната. Нужна е само голяма дълбока тава, фолио и около 4 часа търпение за печенето.

Дроболина или дробене се наричат ситно нарязаните и сготвени вътрешности на животното, към които се добавят зелени подправки, ориз и гъби и с тази смес се пълни агнето.

 

Съставки

  • 3 стръка Копър
  • 250 г Гъби
  • 1 с.л. Червен пипер
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 3 с.л. Сол
  • 2 купичка Ориз
  • 3 глави Лук
  • 20 стръка Пресен лук
  • 15 кг Агне
  • 5 стръка Девесил
  • 1 с.л. Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Вътрешностите на агнето - бял дроб, черва, шкембе, се слагат да се сварят до омекване в подсолена вода. След като изстинат, се нарязват на малки кубчета.
  • 2. Лукът се измива и се нарязва. Олиото се загрява в голяма тенджера. Слага се лукът, за да се запържи. Добавят се ситно нарязаните гъби, ориза, 1 с. л. сол и червения пипер. Всичко това се оставя на котлона, докато омекне, като периодично се бърка. Долива се малко вода, за да може да се сготви и ориза.

     

  • 3. Когато сместа е почти готова, се сипват и ситно нарязаните вътрешности от агнето. Овкусява се с черен пипер, копър и девесил.

     

  • 4. С готовата смес се пълни агнето. Може да използвате по-голяма лъжица или с ръка. Прорезът се зашива със здрав конец, за предпочитане памучен.

     

  • 5. На дъното на дълбока тава се подреждат 7-8 лозови пръчки. Върху тях се поставя агнето.
  • 6. Отгоре се намазва с краве масло или свинска мас. Поръсва се с малко сол.

     

  • 7. Завива се с алуминиево фолио и се пече във фурната на 180 градуса за 4 часа. В последните 20 минути фолиото се маха, а градусите се увеличават на 220. Така се получава хрупкава златиста коричка.