По традиция на Гергьовден се приготвя печено агне. На много места се правят чевермета на открито и се готви само чисто месо. На други още от предния ден се палят пещите, за да се достигне навреме нужната температура за изпичане на агнето. В домашни условия се пече най-често и лесно във фурната. Нужна е само голяма дълбока тава, фолио и около 4 часа търпение за печенето.
Дроболина или дробене се наричат ситно нарязаните и сготвени вътрешности на животното, към които се добавят зелени подправки, ориз и гъби и с тази смес се пълни агнето.
Съставки
- 3 стръка Копър
- 250 г Гъби
- 1 с.л. Червен пипер
- 1/2 ч.ч. Олио
- 1 ч.л. Черен пипер
- 3 с.л. Сол
- 2 купичка Ориз
- 3 глави Лук
- 20 стръка Пресен лук
- 15 кг Агне
- 5 стръка Девесил
- 1 с.л. Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Вътрешностите на агнето - бял дроб, черва, шкембе, се слагат да се сварят до омекване в подсолена вода. След като изстинат, се нарязват на малки кубчета.
- 2. Лукът се измива и се нарязва. Олиото се загрява в голяма тенджера. Слага се лукът, за да се запържи. Добавят се ситно нарязаните гъби, ориза, 1 с. л. сол и червения пипер. Всичко това се оставя на котлона, докато омекне, като периодично се бърка. Долива се малко вода, за да може да се сготви и ориза.
- 3. Когато сместа е почти готова, се сипват и ситно нарязаните вътрешности от агнето. Овкусява се с черен пипер, копър и девесил.
- 4. С готовата смес се пълни агнето. Може да използвате по-голяма лъжица или с ръка. Прорезът се зашива със здрав конец, за предпочитане памучен.
- 5. На дъното на дълбока тава се подреждат 7-8 лозови пръчки. Върху тях се поставя агнето.
- 6. Отгоре се намазва с краве масло или свинска мас. Поръсва се с малко сол.
- 7. Завива се с алуминиево фолио и се пече във фурната на 180 градуса за 4 часа. В последните 20 минути фолиото се маха, а градусите се увеличават на 220. Така се получава хрупкава златиста коричка.