Три българки - Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова - се заемат с творческото предизвикателство да интерепретират през призмата на модата и фотографията текстилите на емблематична фабрика във Франция, като резултатът можете да видите сами от изложбата "Следи в материята".

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Експозицията с куратор Яна Братанова от Националната галерия ще продължи от 27 октомври до 15 януари 2021 г. в къща музей "Вера Недкова" на столичната улица "11 август" № 2. Откриването е на 27 октомври (вторник) от 17 до 20 часа, като ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. 

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

През 1806 г. семейство Денѝ основава в област Майен, Франция, компанията за текстил "Toiles de Mayenne". През 19 век нейната дейност се състои главно в предене и тъкане, извършвано от около 500 души. Ритмичното движение напред-назад на совалките в становете напомня на песен с ритъма на живота, неговата безкрайна цикличност и приемственост. 214 години по-късно почти нищо не се е променило и становете на Майен продължават да създават емблематичен интериорен текстил за домовете и обществените сгради във Франция и по света.

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Приемствеността между поколенията и обвързаността с наследството са обект на продължително и задълбочено наблюдение на българското и френското общество от страна на Албена Димитрова. През 2018 г. писателката получава от осмото поколение текстилни предприемачи от фамилията Денѝ дарение от платове на "Toiles de Mayenne". Идеята е да бъде създадена модна колекция извън тяхното основно предназначение. 

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Преди да преодолее твърдостта на материята, Антония Точка опознава в детайли солидната й, но фиксирана природа, с всички нейни характерни особености и свойства. След три експериментални години дизайнерката успява да промени изначално зададения ритъм от становете на Майен и да придаде на платовете нов смисъл и съществуване в новаторски силуети. 

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

А Мина-Анхела Игнатова ги връща обратно към статичната им природа в серия от фотографии, част от една и съща визуална нишка. Тя прегъва някои от тях и ги заснема повторно с вече оставените в материята следи, очертаващи контура на плисето, което се появява във всевъзможни варианти върху различни повърхности като знак за непрекъснатост и приемственост. Част от тези фотографии комфортно покриват щорите на прозорците, а други са прехвърлени директно върху белите музейни постаменти или са представени като обект в разгърната книга лепорело на стената. 

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Следите в материята, оставени от авторите в изложбата, са в пълен синхрон помежду си в автентичния интериор и под светлината, огрявала дома и изкуството на забележителната художничка Вера Недкова (1906 – 1996).

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Албена Димитрова е българска писателка и драматург. Завършила е Сорбоната, живее и работи във Франция от 1989 г. Като икономист работи в областта на създаването на математически модели на системните рискове в масовата приватизация и корупционните механизми. Заемала е отговорни постове в международните отдели на престижни държавни и частни финансови институции. От 2014 г. се посвещава изцяло на писателската дейност с романи, драматургични текстове и сценарии за киното. Тя е един от малкото драматурзи от български произход, поканени да пишат за редовния репертоар на Comédie-Française и Compagnie 111/Aurélien Bory. Дебютният й роман "Ще вечеряме на френски" (2015) е номиниран за множество награди. 

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Мина-Анхела Игнатова е фотографка, журналистка и режисьорка. Родена е в Хавана през 1975 г. През 1997 г. заминава за Париж, където завършва "История на изкуството" в Сорбоната и специализира "Съвременно изкуство" и "Фотография". От 2003 г. работи като професионален фотограф на свободна практика. Нейни репортажи и модни серии са публикувани във водещи световни издания. Тя е сред предпочитаните фотографи на форумите за висша мода, включително и зад кулисите на Седмицата на модата в Париж. Занимава се и с документална фотография, а от 2009 г. работи за немско-френския телевизионен канал ARTE. 

Снимка: Мина-Анхела Игнатова

Антония Точка е дизайнерка, художничка и експерт в областта на модния дизайн. През 2018 г. става носител на награда от най-мащабния международен конкурс за зелени бизнес идеи - Climate Launch pad като създател на материя, способна да лекува човешкото тяло. Антония е основен двигател на модната марка Tochka, създадена през 2006 г., която предлага уникални материи и дизайнерски решения. Експериментира с вече съществуващи модели и обекти, като ги претворява по уникален начин. Създава костюмите към постановката "Театър, любов моя" (2016) по текст на Валери Петров в Театър 199. Отскоро е преподавател в Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария-Луиза" в София.