"Етър" е български етнографски комплекс в Габрово. Разположен е в градски квартал със същото име, но веднага след като прекрачите голямата дървена порта, ще се озовете векове назад във времето. В етнографския музей на открито миналото е нахлуло във всеки ъгъл на чаршията с шума на занаятчийските работилници за ножарство, сарачество, тъкачество, хлопкарство, бакърджийство и др. Майстори в занаятите - дърворезбарство, грънчарство и други, показват на посетителите какво умеят ръцете им и с какво са изкарвали прехраната си българите в миналото.

А знаете ли къде е най-голямата навалицаи къде най-силно заблестяват детските очи? Пред ателието шекерджийница. 

Пред ниската дървена портичка се вие опашка от хора, чашащи да си купят захарни цветя, забучени на клечка, сладък бал суджук и едри бели парчета нуга халва, приготвени по старинни рецепти. Децата се впечатляват най-много от червените захарни петлета, както и от сладките фигурки на катерички и котета в искрящи цветове.

Снимка: Росица Николова

По старинна технология в шекерджийницата се изработват захарни изделия, носещи духа и аромата на отминалите времена. По калдаръмената уличка се разхождат хора, хапващи различни видове халви и сусамки, захарни плочки, локум, както и прословутото "бяло сладко".

В малки пликчета пък ще намерите други изкушения - бонбони с интересни имена. Такива са например - чорбаджийските бонбони и сечената мента.

Снимка: Росица Николова

Тук може да откриете и така известния бал суджук. Ако ви хареса, направете си и у дома. В Bistro.bg вече сме споделяли рецептата.

Ако сладичкото ви идва в повече, балансирайте вкуса с нещо от фурната. Само последвайте аромата. Носът ви няма да ви подвете.

В етърската фурна се приготвя прословутият симид с нахутена мая. Може да хапнете още хрупкави крутони в пакетче или сусамени гевречета. Не бързайте. Застанете пред прозорчетата на дюкянчето и просто гледайте как с широки дървени лопати се вади хлябът от пещта.

На излизане пък ще ви изпрати наниз от кървавица, както и куп току-що изечени меки пърленски с масло и сирене.

Снимка: Росица Николова