Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните смели научни проекти на официална церемония в Софийски университет "Св. Климент Охридски" на 19 ноември със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е третата поред година, в която г-жа Йотова подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката. 

Стипендиите "За жените в науката" са едни от най-очакваните научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост.

Проектът, с който д-р Евгения Сарафова впечатли журито на "За жените в науката" за 2019 г., е фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на изследването e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Чистота на въздуха е особено наболял проблем у нас, като към момента София е на 6-о място в света по мръсен въздух. Това прави проекта на д-р Сарафова не само интересен, но и изключително актуален и с голямо локалнo значение. В момента д-р Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски, съорганизатор на Българския географски фестивал и е сред основателите на образователния уебсайт Географ БГ. През 2015 г. тя е и сред номинираните за "Жена на годината".

Втората стипендиантка за 2019 г. д-р Мария Джумалиева-Стоева, е първата победителка в историята на конкурса, която е възпитаничка на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методи". В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Интересът на д-р Джумалиева-Стоева към науката датира от гимназията, но едва в университетските си години тя се влюбва необратимо в математиката и алгоритмичното програмиране. Проектът, с който печели стипендията "За жените в науката", е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове, които имат пряко приложение при защита на информацията.

Д-р Юлия Романова е името на третата стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. Тя е амбициозен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски". В периода 2012-2017 г. придобива международен научен опит, работейки като постдокторант в Университета на Намюр и Университета на Съри. Носителка е на националната награда на фондация "Еврика" за 2011 г. за изключителни постижения в науката. Проектът, с който д-р Романова печели стипендията "За жените в науката" за 2019 г., е фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 9-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29%* от изследователите в световен мащаб). През последните 21 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3100 жени учени в 117 държави.

"Заедно с ЮНЕСКО ние стартирахме инициативата "За жените в науката" преди 21 години, за да постигнем равенство между половете в науката и да осигурим на жените изследователи признанието, което заслужават. Ние сме оптимисти, че със силни местни партньори като Националната комисия за ЮНЕСКО-България и Софийския университет, както и обществената подкрепа на всички вас, ще успеем в нашата мисия! Бих искала също искрено да поздравя тазгодишните стипендиантки и всички български жени учени за смелостта да изберат кариера в науката и да им благодаря за тяхната непоколебима енергия и мотивация! Продължавайте да бъдете такива вдъхновяващи модели за подражание!", каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които Дончо Барбалов – заместник-кмет на Столична община, направление "Финанси и стопанска дейност", Н. Пр. Флоранс Робин – Посланик на Франция в България, Мария Спасова – заместник-председател на Национална комисия за ЮНЕСКО – България, проф. Николай Витанов – заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски". 

Новото десето издание на "За жените в науката" предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2020 г. в търсене на най-талантливите българки учени. Програмата "За жените в науката" се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3100 жени от 117 държави.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.