Сериалът „Чернобил“ разтърси зрителите с трагичната история от 1986 г. Силните емоции, които продукцията на HBO предизвика в зрителите, се дължат на детайлите, които не ни спестяват. Един от най-ужасяващите моменти преследването на домашните животни около радиоактивната зона, които биват разстрелвани, за да не се разпространи лъчевата болест. След трагедията голяма част от кучетата остават и успяват да заживеят сред лисици, вълци и зайци. Днес екскурзоводите от киевската турагенция SoloEast Travel, която организира обиколки в Чернобил, се грижат за изоставените животни.

Снимка: facebook.com/soloeasttravel/

В местността около Чернобил оцелелите след ужасното събитие домашни кучета преживяват тежките украински зими, без да имат подслон. След избухването на 4-ти атомен реактор са евакуирани околните села и намиращият се наблизо град Припят. На населението обаче не му е позволено да вземе домашните си любимци. В книгата си „Чернобилска молитва“ Светлана Алексиевич разказва как по време на евакуацията животните са виели и скимтели, докато стопаните им са се качвали по автобусите.

Снимка: facebook.com/soloeasttravel/

След като биват изоставени, животните успяват да се приспособят и днес потомците им са единствените постоянни обитатели на местността. Около пропусквателните пунктове охранителите са направили колибки, които ги защитават през лютите зими. Животните са се превърнали в талисмани на трагичното място и посрещат всеки турист, който посещава местността.

Снимка: facebook.com/soloeasttravel/

В статия за Guardian Джули Макдауъл пише за впечатленията си от посещението си в Чернобил. Тя разказва за кученцето Тарзан. За него се грижи екскурзоводът Игор. Макдауъл става свидетел на това как животното спокойно си играе и изглежда като всяко друго домашно кученце. Само че е по-тъжно. Игор й разказал, че майката е била убита от вълци. Подобна е съдбата на много кучета, които въпреки че нямат дом, остават домашни животни и не могат да се защитават от хищници. Освен това радиацията, която ги заобикаля, скъсява живота им до максимум 6 години.

Снимка: facebook.com/soloeasttravel/

Въпреки тежкия живот кучетата са добродушни и дори си играят с екскурзоводите, които познават. Същевременно има и организация, която се грижи за животните. Това е „Фондът за чисто бъдеще“, който се фокусира в подпомагане на региони, в които има индустриални инциденти. Организацията кастрира и ваксинира кучетата с цел да се създаде по-голяма сигурност за посетителите и работниците в местността, но и да се ограничи броя им, за да могат повече от тях да бъдат обгрижвани.

В Чернобил работят близо 3500 души, част от които са приютили кучета и се грижат за тях. А екскурзоводите често си играят с милите животни, които са щастливи, когато получат дори и най-малкото внимание. Освен кучета в гората близо до Чернобил се е завърнала и кафявата мечка, както и други горски видове, които днес живеят необезпокоявани от човека.

В една от публикациите си във Facebook страницата си от турагенцията SoloEast Travel коментират, че човекът е по-опасен за околния свят дори и от радиацията.