Когато двама души се обичат истински, идва момент, в който решават да предприемат следващата стъпка във ръзката си, а именно сватбата.

Как се организира, колко струва, какво е нужно да се купи са само част от въпросите, които възникват около подобно събитие. 21-годишната Шелин Чете, която каза своето най-уверено "Да" това лято, ни сподели своя опит от първо лице.  

  • Джулиана Гани от рая: Ти си тук и не ми трябва друго (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Рап певецът Боро Първи се ожени, Криско пя на сватбата (СНИМКИ)
  • Теодора Духовникова казва "чао" на август: Цвърчи ти кожата като цаца
  • Четирима български актьори, родени на една дата
  • За финал на лятото: Нина от "Фермата" с годишнина от сватбата и кратко море в Гърция
  • Романтичната история на Елиф и Баръш – от лимоните на Амалфи до яз. Кърджали (ГАЛЕРИЯ)
  • Приключенията на Маги от "Вълшебният керван": Пътуваме 15 г. само на автостоп - по земя и по вода (ВИДЕО)
  • Алекс Таралежков от MasterChef впечатли с “Шиш“ вeчеря на фестивала Lost Gipsy Land
  • Двойка ли са Ирина Шейк и Брадли Купър? Тези кадри ще ви накарат да се замислите (СНИМКИ)
  • Очарователно: Лятно кино за децата, къде – „пред сладоледа“

Подготовката за сватбата й отнема около година. Заведенията и фирмите, които организират сватби, дават на семейството ориентировъчни цени. Оказва се, че както за почти всичко, и тук цените се повишават с времето.

„Украса за стол е 3 лв. днес, а е била 2.40 лв., когато е направено запитването“, пояснява булката.

Предпочитанията на младоженците, броят на гостите, както и градът, в който е събитието, са от огромно значение за крайната сумата.

Бракосъчетанието в случая е било в град Разград, а сватбата на младата двойка е вечерна. Гостите - 250, което прави сватбата по-голяма, отколкото повечето хора предпочитат днес.

Снимка: Неделина Пенчева

Семейството избира да организира празненството без сватбена агенция.

Освен Шелин, най-активно в организацията се включва и нейната свекърва: „Синхронът между две жени, не винаги е сигурно нещо, но успяхме да се съобразим една с друга, главно свекървата с мен“, смее се булката. 

Една причина за този избор е желанието да усетят истинския трепет около подготовката. Друга причина за това решение е цената, която изисква една агенция в малкия град.

„Може да се каже, че това е лукс, тъй като цената е двойна“, обяснява Шели.

Снимка: Неделина Пенчева

Първоначалната идея за сватбата била да е на девствен плаж, без технологии, в тесен кръг от хора и обстановка като по филмите.

„Логистичния ужас, който се създаде от тази мисъл, беше главното нещо, което ни отказа“, откровена е булката. Следващата идея била за къщата на младоженеца, тъй като разполагала с голям двор и зеленина. В този случай обаче ангажиментът за храна, музика, осветление и други трябвало да поемат участниците в сватбата.

„А те също имат право да усетят емоцията и да бъдат част от забавлението, вместо да са на работа“, сподели булката.

Снимка на ресторанта

Снимка: Неделина Пенчева

„Аз съм против тематичните сватби“, призна тя. „Ние харесваме дрескода и етикета на една сватба, но тематиката разваля всичко, което имаме като традиции и обичаи“, допълни Шели.

Снимка: Неделина Пенчева

„Исках рокля, която е уникална и единствена“, подчерта Шейлин. Тя залага на две ръчно шити рокли, като церемониалната струва 1600 лв., а клубната - около 400 лв.

Изборът на аксесоарите отнема малко повече от месец. „Избрах да съм с високи обувки по време на церемонията и нисък кец за останалата част от вечерта“, сподели тя.

Мъжкия костюм е от няколко части и всяка може да варира спрямо изработката и детайлите по нея. Мерт прави заключение, че цената за нормален церемониален костюм във всички части е около 1000 лв.

Булчинско хоро с втората рокля.

Снимка: Неделина Пенчева