Докато си караш из тесните пътища с дупки в Добруджа, изведнъж се озоваваш... в Бавария! Не, не ти се привижда заради топлината. Просто наистина в малкото морско село Крапец уютно се е настанила интересна баварска кухня.
РОСИЦА И КРИСТОФ - ХОРАТА, КОИТО СТОЯТ ЗАД ИДЕЯТА И МЯСТОТО
Той е от Розенхайм, Германия, тя от Казанлък, България. Срещат се в Мюнхен. За няколко години Германия е държавата, където живеят. Но освен любовта към съпругата си, Кристоф има и друга любов - към морето. Да живее край морето е негова мечта. И няколко години по-късно семейството им, в което вече се е появил и синът им, се премества точно там, в Шабла - градчето, в което е най-източната географска част на България.
Знаете ли, че населението в Мюнхен наброява 1,51 милиона? В Шабла пък живеят едва 4000 души. Ако си бизнес ориентиран, сигурно би предпочел да работиш там, където има много хора и потенциал за развитие. Къде остава обаче мястото на мечтата?
Разгледайте всички снимки в Галерията.
В Мюнхен няма море. В Крапец пък (само на 10 км от Шабла) има и море и един имот, който отдавна чакал своите стопани. В Крапец постоянните жители са едва 290, но през лятото селцето се пълни с туристи не само от България, но и от близка Румъния, Полша, Чехия и др.
БИРЕНА ГРАДИНА, НО НЕ В МЮНХЕН, А В КРАПЕЦ!
И така, следвайки мечтата и морския бриз, на 200 метра от морския бряг се появява бистро, което обаче не предлага традиционните цаца и пържени картофи. С опит в баварската кухня, Кристоф решава, че ще показва именно това на гостите на Крапец. Ако се връщате от плаж изморени и жадни, тук е мястото, където може да изпиете една студена немска бира.
Когато се опитвам да отпия направо от кенчето, Кристоф ме спира. "Искаш ли да ти покажа как се пие, за да усетиш истинския й вкус?"
Бирата е естествено мътна, златиста и с пухкава бяла пяна. Какво ли толкова специално би имало в пиенето й?
Оказва се, че е добре пенливата течност да се налее в чаша. Кристоф ми споделя, че перфектната температура при която тя се пие, е 7 градуса. Не се изсипва цялата в чаша. Тази бира съдържа мая, която, тъй като е по-тежка, остава на дъното. Затова с бързи въртеливи движения той разклаща кенчето и така вкусовете се смесват, а консистенцията става по-хомогенна. Финият аромат на дрожди се усеща в послевкуса. И, да, признавам - в чаша е по-добре!
БРЕТЦЕЛИ И ВУРСТЧЕТА ВМЕСТО ПЪРЖЕНА ЦАЦА
Свикнали сме в заведенията край морето да хапваме основно цаца. На плажа пък е друго - там продължават да се разхождат хората, които продават царевица и гевреци. Плажовете от Китен до Равда осъмват и заспиват с виковете:
"Ор'гиталния кочан на Джеки Чан!"
"Изяж геврека, завърти гюбека."
"Топли вкусни като момини устни!"
В Крапец обаче може да опитате нещо различно - братвурст, хрупкави домашно приготвени пържени картофи, класически бретцели, а за по-смелите и в комбинация с ананас и шунка. Вечер местенцето се превръща в уютна спирка за почиващи и съседи. Чудесно място да отвориш любимия си сайт и, ако бретцелите са ти харесали, да откриеш рецепти за това как се правят.
Роси намества очилата си и ни разказват, че всички баби и дядовци от къщите в близост много им се радват. Често си взимат храна от тях, когато просто не им се готви и искат да опитат нещо различно. Те пък пазаруват от тях яйца, мляко и зеленчуци. Ентусиазмът и желанието й да се получат нещата с това място личи в очите й. И усмивката, която не слиза от лицето й, дори когато за пореден път на място идва проверка от БАБХ.
Просто защото или морето прави хората по-добри, или така се случва, когато знаеш, че сбъдваш мечтата си!
Разгледайте всички снимки в Галерията.