Бирария Hofbräuhaus е открита през 1828 г. от крал Лудвиг Първи. Той издава указ за предоставяне на обществени услуги за храна и напитки и с това поставя началото на Hofbräuhaus като бирария в Мюнхен. 

Пиенето на бира не е само начин за доставяне на удоволствие и прохлада. То може да донесе и мир - буквално. По време на Тридесетгодишната война, на 17 май 1632 г., Мюнхен се оказва под обсада от шведски войски. За да предотврати ограбването и разрушаването на града, Hofbräuhaus дават на шведите 23 168 литра бира. По този начин спестяват на града по-нататъшни големи вреди.

 
Лудвиг Първи едва ли е имал представа, че Hofbräuhaus ще стане едно от най-известните места в Мюнхен. А историите, които ще се случват тук, обикалят цял свят.
 
Една от тях е за американец, който изпраща по пощата 50 щатски долара и извинение за своя голяма грешка. Защото, когато пийнеш малко повече бира, може да се случи нещо, което без тях не би имал смелостта да направиш. Както се случва с Грегъри. 
 
Американецът пътувал из Европа през 1972 г. с групата негови колеги от Мичиган. Когато посещава Hofbräuhaus мястото толкова му харесало, че решил да вземе за спомен една от каните на Hofbräuhaus. Но не я платил. 
 
41 ГОДИНИ ПО-КЪСНО - ПРОШКА
 
По-късно обаче осъзнал, че това действие не било правилно и решил да компенсира поведението си. Грегъри изпраща 50 долара и писмо, написано на хартия с извинение. 

В писмото пише:

"Все още имам тази керамична халба, но знам, че трябва да платя за нея. Надявамс е тази сума да покрие разходите. Моля, простете ми тази постъпка. Бях глупав студент!"


От бирарията, разбира се, останали безкрайно изненадани от този жест, както и да научат какво се с лучило преди 41 години. 
 
"Скъпи Грегъри, приемаме това с радост, надяваме се да продължите да се радвате на халбата."


Феновете на бирарията във Фейсбук реагираха бурно на тази история. Един от тях сподели, че никога не е крал халба, но е по-горд с друго нещо - откаднал си е целувка от една от известните сервитьорки там - красивата Aussie.