Бретцелите са традиционно баварско коледно изкушение. Особено характерна е тяхната форма, заради която никой не може да ги сбърка. Бретцелите се приготвят лесно, а използваните продукти са обичайно присъстващите в кухнята. 

За какво трябва да внимавате, когато приготвяте бретцели. За замесването на тестото се използва суха мая, а самите бретцели се намазват отгоре със смес, в която има сода. Затова лесно бухват и удвояват обема си. За да имате ясна и отчетлива форма, трябва да разточите шнура, от който оплитате бретцела, на тънко. 

Посипте ги със сол на едри кристали. Преди да сложите да печете, леко притиснете кристалчетата към тестото. Така, когато се изпекат, няма да падат. 

Съставки

  • 1 с.л. Сода за хляб
  • 250 мл Прясно мляко
  • 50 г Краве масло
  • 1 пакетче Суха мая
  • 25 г Захар
  • 1 ч.л. Сол
  • 500 г Брашно
  • 2 с.л. Морска сол
  • 50 мл Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете 250 мл прясно мляко и разтворете в тях сухата мая. Оставете 10 минути, докато шупне. 
  • 2. Пресейте брашното. Сипете го в тава и направете кладенче в средата. 
  • 3. Нарежете маслото на квадратчета. Добре е да е на стайна температура. Сипете млякото, солта и захарта. Размийте маслото и замесете меко тесто. Оформете го на 16 топчета. Поставете ги върху набрашнен плот или в тава и покрийте с кърпа. оставете да бухнат 20 минути. 
  • 4. От всяка оформена питка разточете дълъг и тънък шнур. Добре е краищата да са малко по-тънки. Преплетете ги двойно, след това промушете през образувалата се примка и ги залепете в срещуположните страни. Така ще се образува характерната за бретцелите форма. Вижте видеото. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене. 
  • 5. Затоплете останалото прясно мляко на котлона. Когато кипне, добавете содата. Сместа ще шупне, затова използвайте по-голяма купа и свалете от котлона веднага. С тази смес намажете бретцелите. поръсете ги с едри кристалчета сол. 
  • 6. Направете по два странични прореза на бретцелите отстрани. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с включен вентилатор. 

     

    Снимка: Росица Николова