Всички сме я виждали, всички знаем коя е. Мерилин Монро е най-голямата филмова звезда на своето време и една от вечните икони в киното. До днес лицето ѝ е търговска марка и се използва за реклама на всякакви продукти - кредитни карти, автомобили, алкохол, козметични продукти. За съжаление обаче най-голямата сензация, която актрисата предизвиква, е със смъртта си през 1962 г.

Смъртта на Мерилин Монро, след която самоубийствата в САЩ се увеличиха

Рано сутринта на 5-и август Мерилин Монро е открита мъртва в дома си. Новината се разпространява мълниеносно и в следващите дни вестниците по целия свят правят рекордни продажби, всички искат да знаят как и защо е починала звездата, едва на 36 години.

Снимка: Getty Images

Официалното заключение е, че актрисата сама е решила да сложи край на живота си, като е взела свръхдоза барбитурати - вещества, които действат като депресант на централната нервна система срещу безпокойство и за обезболяване. Открита е от икономката си, която веднага е повикала лекар, но вече е било твърде късно, за да може жената да бъде спасена.

Погребението на актрисата е уредено от втория ѝ съпруг, бейзболистът Джо Димаджио. И макар на церемонията да са поканени само 30 от най-близките ѝ хора, се налага полицейски кордон да възпира стотиците фенове, събрали се да изпратят звездата.

Погребението на Мерилин Монро и полицаите, които охраняват ковчега
Снимка: Getty Images

Заради успешната си кариера, Мерилин Монро се е превърнала в идеал за много жени и мечта за много мъже. По тази причина смъртта ѝ вдъхновява и насърчава много хора да посегнат на живота си. През месеците след новината за смъртта на Мерилин Монро самоубийствата в САЩ се увеличават с 12%.

През следващите години започва да се дискутира доколко е редно медиите да отразяват самоубийствата на звездите. Според социолога Дейвид Филипс от Калифорнийски университет когато известните личности сложат край на живота си, те насърчават своите фенове, най-вече младежите, да направят същото: „Когато чуват за самоубийствата, уязвимите младежи го приемат като един вид разрешение за действие.“

Конспиративни теории и ново разследване

Две години след смъртта на актрисата, антикомунистът Франк Кейпъл публикува статията „Странната смърт на Мерилин Монро“, в която обвинява за смъртта ѝ сочените от него за комунисти Робърт Кенеди и Франк Милър, третият съпруг на Монро. Според Кейпъл Мерилин е имала връзка с Кенеди, която той е искал да скрие и затова е организирал убийството на актрисата, което обаче е трябвало да изглежда като самоубийство.

Мерилин Монро с третия ѝ съпруг Франк Милър
Снимка: Getty Images

През 1973 писателят Норман Майлър публикува книгата си „Мерилин: Биография“, в която твърди, че е възможно актрисата да е била убита от ФБР или ЦРУ, за да бъдат сплашени семейство Кенеди – по това време Робърт Кенеди е главен прокурор на САЩ, а брат му Джон е президент (и двамата по-късно са застреляни).

През 1982 частният детектив Майло Сперджилио публикува книгата „Мерилин Монро: Прикриване на убийство“, в която твърди, че актрисата е убита от профсъюзния водач Джими Хофа и мафиота Сам Джанкана. Според Перджилио Монро е имала дневник, в който е била записала тайни, които биха могли да компрометират семейство Кенеди и затова е била убита. Детективът казва, че има информация за наранявания по тялото на актрисата, които не са били отбелязани в официалните доклади.

Снимка: istockphoto.com

Заради съмненията в причината за смъртта на Мерилин Монро, през 1982 г. се провежда ново разследване, което не успява да открие нищо подозрително и официалната версия остава непроменена – актрисата се е самоубила. Мерилин Монро е била подложена на голям стрес, страдала е от депресия и се е борила с пристрастеността си към наркотици. Въпреки това стотици хора продължават да се съмняват.