Рискът да се разболее от болестта на Алцхаймер при 39-годишния американски актьор Крис Хемсуърт е 10 пъти по-висок, отколкото при останалите хора. Звездата от поредицата „Тор“ разкри, че е изложен на висок риск от развитие на този тип деменция в интервю за „Венити феър”.

Според актьора той е бил диагностициран за риск от развитие на невродегенеративно заболяване по време на снимките на образователната документална поредица за тялото и неговите възможности "The Darkness with Chris Hemsworth", която се излъчва по телевизионния канал „Нешънъл джиографик”. В петия епизод на шоуто, „Памет“, доктор Питър Атиа каза на Хемсуърт, че има два варианта на гена APOE4, които учените свързват с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Всъщност, уточни Хемсуърт, докторът се консултира със създателя на сериала Дарън Аронофски и му каза за резултатите от анализа, преди да заснеме съответната сцена.

"Той каза:" Не искам да му казвам за това пред камера. Трябва да поговорим отделно и да видим дали той изобщо го иска в шоуто. Беше доста шокиращо, когато лекарят се обади и ми каза“, спомня си Хемсуърт.

Актьорът отбеляза, че семейството вече е имало случаи на това заболяване - дядо му страдал от Алцхаймер, пише още БГНЕС.

Хемсуърт възприема резултатите от анализите като стимул за положителни промени в начина на живот.

„Когато имате предразположение към сърдечно-съдови заболявания, рак, към всякакви заболявания - тайната е да нормализирате съня, нивата на стрес, храненето, движението, фитнеса... Това са същите инструменти, които трябва да се прилагат последователно“, каза той.

В същото време актьорът не крие факта, че в началото му е било трудно да разпознае болестта.

„Повечето от нас не обичат да говорят за смъртта с надеждата по някакъв начин да я избегнат. И когато казват, че всичко води към нея, тогава разбирате реалността на вашата ситуация. Реалността на собствената смъртност“, обобщи той.

Вижте повече за Крис Хемсуърт в следващото видео: